Clavel La Copa Santa 1997-2001

La Copa Santa (La Méjanelle)Begin februari liet ik mijn Amovinum-medeleden een vat vol verrassingen proeven – zonder medelijden natuurlijk, want zoals steeds alles blind geschonken. Tussen de verschillende flights was er ook een verticale van vijf jaargangen La Copa Santa, een erg bekend wijndomein uit de Côteaux du Languedoc (Languedoc-Roussillon), gerund door de immer aimable Pierre Clavel. Dit was beslist de prijskwaliteitwinnaar van de avond. Deze wijnen kosten nu nog altijd maar rond de dertien euro, maar bewaren en verbeteren zeer goed in fles. Als je weet dat ik de La Copa Santa 2001, die door de groep toch vlot 92 werd gescoord, destijds slechts €10 betaald heb… Verbazend hoe jong deze wijn nog proefde. La Copa Santa is gemaakt van druiven die gepland zijn in het terroir La Méjanelle: Syrah gepland in 1982 en in 1987, Grenache in 1964 en in de betere jaren een klein beetje Mourvèdre gepland in 1988. La Méjanelle ligt in de gemeenten Castelnau Le Lez, Mauguio en Saint Aunès in het Département de l’Hérault.

1997 Domaine Clavel La Copa Santa – Pierre Clavel (88/100)

Zicht: – intens – matig doorzichtig – granaat. Aroma: Intens. Mooi rood fruit van het lichte soort, met wat sousbois eronder, iemand zei dat het wel jonge pinot noir leek, met wat dierlijke toetsen, beetje wild. In de mond vrij streng met stevige tannine/zuren combinaties, niet heel lang. Mooie neus, maar mond toch wat te streng.

1998 Domaine Clavel La Copa Santa – Pierre Clavel (90/100)

Zicht: – intens – matig doorzichtig – kers. Aroma: Intens. Mooi donkerrood fruit in de neus, krachtig ook, kruidig. In de mond een beetje volatielen, ook wel stevige tannines opnieuw, maar redelijke lengte en balans.

1999 Domaine Clavel La Copa Santa – Pierre Clavel (90/100)

Zicht: – intens – matig doorzichtig – kers. Aroma: Intens. Mooie neus met beschaafd hout, donkerrood fruit, kruidigheid opnieuw, evoluerend fruit wel, in lijn met de 1998. In de mond drinkt het initieel nogal makkelijk, maar wel (opnieuw) met een beetje een wrange afdronk. Toch niet slecht.

2000 Domaine Clavel La Copa Santa – Pierre Clavel (87/100)

Zicht: – intens – weinig doorzichtig – kers. Aroma: Intens. Flinke alcohol dot in de neus, zuiver donkerrood fruit dat wel een toets surmature heeft (er zal wat laat geplukt zijn), beetje amarone achtig. In de mond vrij zoet, wat te makkelijk, mist spanning en drinkt wat te vlot weg.

2001 Domaine Clavel La Copa Santa – Pierre Clavel (92/100)

Zicht: – intens – matig doorzichtig – kers. Aroma: Intens. Fijne neus, met zeer zuiver rood fruit, chocolade, kruidigheid, redelijk complex. In de mond mooie spanning, goede balans en tannines die onder controle zijn, goede lengte, mooi.