Museum Real Cigales Reserva 2004

Museum Real Cigales ReservaMuseum Real Cigales Reserva 2004 – Spanje, Cigales (20/3/2009)
Spanje staat al geruime tijd voor veel meer dan populaire sangria en goedkope tafelwijn. Het behoort al jaren tot de absolute wijntop. Vele Belgische wijnkenners zijn inmiddels echte overtuigde liefhebbers geworden van Spaanse wijnen.

In het westen van Spanje ligt Cigales, een minder bekend wijngebied vlakbij de stad Valladolid in de regio “Castilla y Leon”. In deze streek liggen de meeste en ook beste wijngaarden op een hoogte van 700 à 800 meter. Het grote temperatuurcontrast tussen dag en nacht, dat kan oplopen tot 20°C of meer, zorgt voor bijzonder aromatische en complexe wijnen. Een ideaal wijnklimaat dus met koude, strenge winters (het kan er vriezen tot in juni!) en hete, warme zomers met eerder koele nachten.

Deze Museum Real Reserva 2004 uit Cigales rijpte 24 maanden op Franse eik en is afkomstig van wijnstokken van ruim 70 jaar oud. Dit komt de wijn ten goede qua kwaliteit & complexiteit. De wijn wordt voor 100% gemaakt van Tinto del Pais druiven, een lokale benaming voor de overbekende Spaanse druif bij uitstek, de Tempranillo.

Het resultaat is een wijn die opent met toetsen van kaneel en kruidnagel en wat gedroogd fruit (krenten) die voor een evenwichtige en uitgebalanceerde smaak zorgen. Goed gedoseerde zuren, een fluweelzachte en lange afdronk die nooit stroperig wordt, maar steeds loepzuiver blijft door het kraakvers zongerijpt fruit, maken deze wijn helemaal af.
Opvallend is de speciale look van deze fles. Ideaal om als cadeau te schenken of te bewaren voor speciale gelegenheden. Koop hem en je zal zien dat zijn design, met loden etiket, echt wel uniek is. Maar nog veel belangrijker, je zal vooral proeven dat deze wijn een echte topper is in zijn genre, los van zijn design. Meer dan zijn geld waard en uitstekend passend bij stevige wild- of vleesschotels overgoten met een lekker sausje en geserveerd met lekkere knapperige groenten.
Deze wijn is verkrijgbaar bij Colruyt voor 11,75 euro.

5 Reacties

 1. Heerlijke wijn, gedronken tijdens een etentje bij een restaurant. Helaas nergens voor genoemde prijzen te vinden en Colruyt heeft ze niet meer. Iemand een idee?

  • heb gisteren deze wijn gekocht in houten kratje van 6
   bij Colruyt Haaltert voor de huwelijksverjaardag van mijn broer
   ze hadden nog 2 kratjes in stock ( dit ter info )

 2. Ik vind deze wijn overheerlijk en vol van smaak.
  Ideaal bij wild maar ook zo om puur te genieten.
  Een aanrader wat mij betreft.

 3. Dag Wout,

  Houd er wel rekening mee dat het oogstjaar ook een grote rol speelt. 2004 was een uitstekend jaar in de meeste delen van Spanje (en Zuid-Europa in het algemeen). Dus als je een nieuwe jaargang van deze wijn vindt raad ik je aan eerst een fles te proeven en dan pas eventueel te investeren in meerdere flessen.

 4. Na het openen van deze fles, dachten wij, dit is het niet. Echter na enige tijd werd deze wijn steeds smaak voller. Aangezien het een geschenk betreft, konden wij geen tweede fles open trekken. Wij zijn zeker van plan deze wijn in de nabije toekomst zeker nogmaals aan te schaffen en deze met het meeste genoegen te zullen nuttigen.

  Nb. een absolute aanrader voor de wijnliefhebber.

  vr. gr.

  Wout Heijveld

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.