Vierde kwartaal slechtste in geschiedenis champagneverkoop

Moet Chando SwarovskiUit officiële cijfers van het CIVC (Comité interprofessionnel du vin de Champagne) van begin februari blijkt dat 2008 een moeilijk jaar was voor de verkoop van champagne. In zijn persbericht spreekt het CIVC van “een pauze na een lange periode van groei”. De Europese verkoop van champagne daalde vorig jaar met 6,6%. In het persbericht is ook sprake van een stijging in december, althans voor de Franse markt. Definitieve exportcijfers zijn er nog niet en die worden ook niet gedetailleerd vrijgegeven.
Uit cijfers die we verkregen van een anonieme bron bij het CIVC , blijkt evenwel dat het vierde kwartaal van 2008 voor de champagneverkoop het slechtste was ooit. Globaal zou de champagneverkoop zelfs met twintig procent zijn gedaald. (In het persbericht uit februari worden alleen cijfers voor Frankrijk, Europa en ontwikkelingslanden gegeven. Wereldwijde cijfers worden niet vermeld.) Voor de grote merken (“grandes marques“) zoals Veuve  en Moët is de daling nog groter, zelfs tot minus 23%. Vranken-Pommery zou daar nog ver onder zitten, hoewel de situatie in een recent persbericht rooskleuriger wordt voorgesteld. (In 2008 sloegen nogal wat merken hun prijzen fors op, zodat de omzetdaling vaak nog meevalt. In de persberichten wordt daar dan de nadruk opgelegd.) Bollinger deed minus 15% in flessen en minus 11% in zakencijfer. Voor het eerst had dit kleinere merk flessen over in plaats van te kort zoals meestal het geval is.
In 2008 werden in elk geval honderdduizenden flessen champagne minder verkocht. Sommige merken spelen op de crisis in door hun wijnen langer te laten rijpen. Dit komt de kwaliteit ten goede. Dat het ook een zekere schaarste creëert is in tijden van crisis wellicht mooi meegenomen.