Museum Real Cigales Reserva 2004

Museum Real Cigales ReservaMuseum Real Cigales Reserva 2004 – Spain, Cigales (20/3/2009)
In the west of Spain lies Cigales, a lesser-known wine area near the city of Valladolid in the region of Castilla y Leon. In this region, the most and best vineyards are at an altitude of 700 to 800 meters. The large temperature contrast between day and night, that can reach 20 ° C or more, makes for particularly aromatic and complex wines. An ideal wine climate with cold, severe winters (it can freeze until June!) and hot summers with cool nights.
This Museum Real Reserva 2004 Cigales ripened 24 months in French oak and comes from vines over 70 years old. This benefits the wine in terms of quality and complexity. The wine is made from 100% Tinto del Pais grapes, a local name for the famous Spanish grape par excellence, the Tempranillo.
The result is a wine that opens with impressions of cinnamon and cloves and dried fruits. The taste is well-balanced with a good dose of acids, and a velvety long finish that never tastes syrupy. This wine delivers excellent value for money and is a solid match with game and meat dishes with sauce and served with crispy vegetables.
This wine is available at Colruyt for 11.75 euro.

5 Comments

 1. Heerlijke wijn, gedronken tijdens een etentje bij een restaurant. Helaas nergens voor genoemde prijzen te vinden en Colruyt heeft ze niet meer. Iemand een idee?

  • heb gisteren deze wijn gekocht in houten kratje van 6
   bij Colruyt Haaltert voor de huwelijksverjaardag van mijn broer
   ze hadden nog 2 kratjes in stock ( dit ter info )

 2. Ik vind deze wijn overheerlijk en vol van smaak.
  Ideaal bij wild maar ook zo om puur te genieten.
  Een aanrader wat mij betreft.

 3. Dag Wout,

  Houd er wel rekening mee dat het oogstjaar ook een grote rol speelt. 2004 was een uitstekend jaar in de meeste delen van Spanje (en Zuid-Europa in het algemeen). Dus als je een nieuwe jaargang van deze wijn vindt raad ik je aan eerst een fles te proeven en dan pas eventueel te investeren in meerdere flessen.

 4. Na het openen van deze fles, dachten wij, dit is het niet. Echter na enige tijd werd deze wijn steeds smaak voller. Aangezien het een geschenk betreft, konden wij geen tweede fles open trekken. Wij zijn zeker van plan deze wijn in de nabije toekomst zeker nogmaals aan te schaffen en deze met het meeste genoegen te zullen nuttigen.

  Nb. een absolute aanrader voor de wijnliefhebber.

  vr. gr.

  Wout Heijveld

Comments are closed.