Studie: Matige drinkers gezonder omwille van levensstijl

Wine drinker - Foto (c) luis rock - used with permissionMatige drinkers zijn gezonder dan geheelonthouders, maar alcohol heeft daar niets mee te maken. Dat blijkt uit een Franse studie verschenen in het European Journal of Clinical Nutrition. Matige drinkers zijn optimistischer, minder gestresseerd en magerder dan geheelonthouders, zo blijkt uit een onderzoek bij 150.000 mannen en vrouwen. De onderzoekers splitsten de groep op in vier categorieën: geheelonthouders, matige drinkers (minder dan 10 gram alcohol per dag), gemiddelde drinkers (10 tot 30 gram per dag) en zware drinkers (meer dan 30 gram per dag). Ze lieten hen een reeks vragen over hun levensstijl beantwoorden en onderwierpen ze aan een reeks testen. De betere gezondheid van de groep matige drinkers (die dus een tot twee glazen per dag drinken) bleek niets te maken hebben met de alcoholiname, maar wel met de levensstijl van deze groep. Matige drinkers bleken gezonder te eten, meer te bewegen en minder gestresseerd te zijn dan zowel geheelonthouders als zware drinkers. De matige drinkers bleken ook meer goede ‘HDL’ cholesterol in hun bloed te hebben dan de andere groepen. De leider van de onderzoeksgroep, Dr. Boris Hansel van het Hospital de Pitié in Parijs, schrijft dat vorige studies te weinig rekening hielden met het feit dat mensen die verantwoord drinken ook een beter dieet volgen en er een gezondere levensstijl op na houden. ‘Onze bevindingen suggereren dat het niet aangewezen is om alcoholconsumptie te promoten voor cardiovasculaire bescherming,’ aldus Dr. Hansel.

Relationship between alcohol intake, health and social status and cardiovascular risk factors in the urban Paris-Ile-De-France Cohort: is the cardioprotective action of alcohol a myth?
B Hansel, F Thomas, B Pannier, K Bean, A Kontush, M J Chapman, L Guize, E Bruckert
European Journal of Clinical Nutrition (19 May 2010) doi:10.1038/ejcn.2010.61