Vraag naar Australische wijn droogt op

Yellow Tail WineDe Australische wijnindustrie heeft het moeilijk en de crisis is daarvan niet de enige schuldige. Australië produceert te veel wijn, de Australische dollar is te duur, het imago van Australische wijn is beschadigd door goedkope etiketten zoals Yellow Tale en Rosemount en de industrie heeft de afgelopen jaren te weinig vernieuwd en gediversifieerd. Bijna 8.000 hectare wijngaarden blijven dit jaar in Australië braak liggen. Een groot aantal van de Australische wijngaarden krijgt een andere bestemming of wordt zelfs bebouwd, zoals het geval is met enkele bekende wijngaarden in McLaren Vale. Volgens Mark McKenzie, directeur van de Wine Grape Growers Australia, heeft Australië zelfs 20.000 hectare wijngaarden op overschot. ‘De industrie moet minstens tien procent van (onze) 177.000 hectare wijngaarden een andere bestemming geven,’ aldus McKenzie (in Examiner.com). De Australische wijnexport is teruggevallen tot 2,35 miljard dollar in de afgelopen 12 maanden van een piek van bijna 3 miljard dollar in 2006-2007. De grootste Australische landbouwinvesteringsmaatschappij Great Southern is zo goed als failliet. Door een gebrek aan middelen liggen 750 hectaren landbouwgronden van Great Southern braak. Daaronder bevinden zich een groot aantal wijngaarden.Constellation Wines, een van de grote spelers in de Australische wijnindustrie, heeft de deuren gesloten van Stonehaven Winery in Padthaway en Leasingham Winery in Clare. (De wijnen van Leasingham werden ooit bij ons verdeeld door Colruyt.) De vraag naar duurdere Australische wijnen is in het buitenland zo goed als stilgevallen. Daardoor is volgens Nielsen de gemiddelde prijs van duurdere Australische wijnen in de V.S. gedaald met 17 procent. Het gaat dan over wijnen van 15 dollar en meer. Stephen Strachan, CEO van de Wine Federation of Australia, vertelde een conferentie van investeerders deze week dat “we van onze fouten moeten leren”. Frank Nicholls, president van de Clare Region Winegrowers Association, blijft echter optimistisch. ‘Wijnbedrijven herstructureren, maar het is niet omdat sommige bedrijven worden gesloten dat de productie stilvalt,’ zo vertelde hij in een interview met een lokale Australische krant. ‘Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod – er is teveel wijn die vecht voor schapruimte in de thuis- en exportmarkten.’ De vraag is natuurlijk wanneer vraag en aanbod van Australische wijn opnieuw in evenwicht zullen raken.