Toeristen op Bali sterven na drinken vergiftigde rijstwijn

Balinese ArakTweeëntwintig mensen, waaronder twee Britten, zijn gestorven op het Indonesische eiland Bali na het drinken van vergiftigde rijstwijn (arrack). De betrokkenen hadden de arrack gekocht van een stalletje langs de weg in Canggu, North Kuta. Dat meldt UPI. Een jonge Nederlandse rugzaktoerist stierf op het Indonesische eiland Lombok nadat hij rijstwijn van dezelfde fabrikant had gedronken. Dit meldt de Nederlandse krant AD. Twee andere toeristen stierven ook op Lombok nadat ze van de giftige wijn hadden gedronken. Dit brengt het totale aantal slachtoffers op 25. Eenentwintig mensen worden nog in het ziekenhuis behandeld. De politie heeft de eigenaar en twee werknemers gearresteerd van de arrack-fabriek in Denpasar, de hoofdstad van Bali. In de fabriek werden lege arrack-vaten gevonden met sporen van methanol, dat vaak wordt gebruikt als oplosmiddel en als antivriesmiddel. Het is nog niet duidelijk of de methanol met opzet aan de rijstwijn werd toegevoegd. Sommige van de slachtoffers stierven met extreme pijnen. Een methanolvergiftiging is moeilijk te behandelen. Het gif vernietigt de ogen, lever en nieren van het slachtoffer. Hoewel het rijstwijn wordt genoemd, is arrack eigenlijk een kleurloos, suikervrij destillaat gemaakt van gefermenteerde kokosnoot, palmsap of rijst. Het is niet dezelfde drank als de anijssmakende “arak” van Arabia. Om de zaken nog wat ingewikkelder te maken, wordt arrack in Bali… arak genoemd. Gde Sugianyar, woordvoerder van de Balinese politie, adviseert de inwoners en toeristen in Bali om geen dranken zonder etiket te consumeren.