Calendal (Philippe Cambie et Gilles Ferran) Côtes du Rhône 2007

Etiket Calendal Côtes du RhôneCalendal (Philippe Cambie et Gilles Ferran) Côtes du Rhône 2007 – Frankrijk, Rhône, Zuidelijke Rhône, Côtes du Rhône (14/1/2009)

Zwarte koffie, exotische specerijen en donker bessenfruit met een niet onaangename zweem van  gebrande aroma’s in de neus. Massa’s rijp zwart en rood fruit, espresso koffie, verfrissende kriek-achtige zuren, exotische specerijen en een hint van mineralen in de zeer expressieve mond. Volgens het etiket heeft deze wijn 15,5% alcohol, iets wat ik bijna niet kan geloven omdat hij zo fris smaakt. Een mondvol! Meer Châteauneuf du Pape- dan Côtes du Rhône-kwaliteit; de prijs van ca. 14 euro (bij Vinesse) geeft deze wijn een erg goede prijs-kwaliteitverhouding. Wellicht kan deze wijn nog enkele jaren verbeteren op fles. (92 ptn.)

Het etiket op de achterkant bevat een uittreksel uit het gedicht Calendal van de Provençaalse dichter Fréderic Mistral:

“Calendal n’était qu’un pêcheur;

l’amour en a fait un héros”

Calendal is voor 80% gemaakt van Mouvèdre en voor 20% van Grenache. De wijn rijpt twaalf à veertien maanden in een jaar oude eiken vaten. De productie is momenteel beperkt tot 4.500 flessenDe productie is momenteel beperkt tot 4.500 flessen. De tekening op het mooie etiket is gemaakt door de dochter van Philippe Cambie, die eigenaar is van de Plan de Dieu-wijngaard waar de druiven vandaan komen. Sinds 2006 wordt de wijn gemaakt in het nabijgelegen Domaine des Escaravailles in Rasteau van Gilles Ferrand. Vanaf dit jaar is Ferrand eigenaar van een perceel gelegen naast Plan de Dieu. Ook dat bevat oude wijnstokken. Mogelijk wordt de productie dus in de toekomst nog uitgebreid.