Geen pardon voor eigenaar vierde grootste Amerikaanse wijnbedrijf

A Whole Lotta Two Buck ChuckFred T. Franzia (65), neef van de Californische wijnlegende Ernest Gallo en eigenaar van het vierde grootste Amerikaanse wijnbedrijf Bronco Wine Co., krijgt geen presidentieel pardon van George W. Bush. Dat meldt de San Francisco Chronicle. Franzia werd in 1993 veroordeeld tot vijf jaar met uitstel en een boete van 500.000 dollar voor wijnfraude. Bronco Wine Co. had met medeweten van Franzia goedkope wijn verkocht als duurdere Cabernet Sauvignon en Zinfandel. Franzia zou deze veroordeling graag van zijn strafblad zien verdwijnen. Bronco Wine Co produceert goedkope wijnen onder allerlei merknamen. De bekendste daarvan is Charles Shaw, in  de V.S. algemeen bekend als ‘Two Buck Chuck’. Een fles Charles Shaw kost slechts 2 dollar in de Amerikaanse supermarktketen Traders Joe. Bronco Wine Co. kwam in mei van vorig jaar opnieuw in opspraak. De 17-jarige zwangere immigrante Maria Isabel Vasquez Jimenez stierf door een zonneslag terwijl ze wijnstokken aan het snoeien was in een wijngaard die eigendom is van Bronco Wine Co. Volgens getuigen lieten opzichters de jonge vrouw vijf minuten liggen voor ze te hulp snelden. De arbeiders moeten tien uur per dag werken in de brandende zon en krijgen slechts een waterpauze per dag. Protest van de United Farm Workers Union haalde tot nu toe niets uit.