Megavino 2008

spaansevlag_breed.pngHet hoogfeest van de wijn in België, Megavino, vierde zijn tiende verjaardag, en had dit jaar Spanje als gastland op de affiche. Heel veel Spaans dus. Van obscure streken en nog traditionele wijnstijlen tot overeikte wijnbommen, Spanje heeft het allemaal. Toch moet het mij van het hart dat deze laatste stijl nog steeds de trend blijft waardoor de meeste Spaanse wijnen een gemis aan terroir-expressie tonen. Er zijn gelukkig mooie uitzonderingen, en natuurlijk is Spanje een warm, mediterraan land. Het klimaat leent zich over het algemeen echt gemakkelijk tot subtiele, lichte wijnen. Toch kunnen Spaanse wijnen wel degelijk mooi, in balans of elegant zijn, zoals enkele proefnotities die we in een apart artikel verzamelden bewijzen.

Het was een mooie editie van Megavino, met veel jonge bezoekers en een gebalanceerd aanbod.

Het was een mooie editie van Megavino, met veel jonge bezoekers en een gebalanceerd aanbod. Verwacht hier natuurlijk nooit de grote klassieke kwaliteitsstreken die zo al niet aan de vraag kunnen voldoen wegens een beperkt aanbod (zoals goede Bourgognes of top-Amerikanen), maar als je wil verkennen, leren en ook wat avontuurlijk bent, is Megavino toch een erg leuke manier om veel wijnen te proberen en met veel gepassioneerde wijnhandelaars te praten.

Duitsland

Collega Max Rive is een Riesling-fanaat, dus een lange stop bij Langbeen was obligaat. Dat is niet erg, want het portfolio van deze Duitsland-specialist is zonder meer indrukwekkend. Wat mij vooral steeds charmeert is de enorme regelmaat jaar na jaar van de wijnen van Fritz Haag. Ook de wijnen van Willi Schaeffer, Zilliken en de erg mooie zoete wijnen van Robert Weil konden zeker bekoren.

Sparkling Shiraz

Natuurlijk hebben we niet alles bezocht, daar was niet genoeg tijd voor. Maar twee eigenaardigheden wil ik u niet onthouden. Australian Fine Wines had een Sparkling Shiraz in de degustatie, een wijn die volgens mij in de top-5 staat van meest bizarre wijnen in de wereld. Moet je echt eens proberen, het is effectief schuimende Shiraz! En deze was eigenlijk nog best lekker (maar niet voor te lang): iets voor een barbecue als het ooit nog eens zomer wordt.

Georgie

Daarnaast zijn we de stand van Georgië binnengevallen. Georgische wijn had ik nog nooit geproefd; ik wist zelfs niet dat ze daar aan wijnexport deden. De wijnen waren zeker niet slecht voor hun prijsklasse, en deden mij met hun kruidigheid wat denken aan bepaalde Languedocs. De gebruikte druiven zijn naast de usual suspects Cabernet Sauvignon en Chardonnay ook de inheemse rode Saperavi en Mujuretuli, of de witte Tsolikouri, Rkatsiteli en Mtsvane.

Proefnotities Megavino 2008.