Europese Rekenkamer kritisch over Europese wijnpolitiek

View on the Giacone vineyard in Treiso, Piedmont (Barbaresco DOCG)
Zicht op de Giacone wijngaard in Treiso, Piëmonte (Barbaresco DOCG); dit soort prestigieuze wijngaarden valt niet onder het Europese plan

Een rapport van de Europese Rekenkamer is kritisch over de wijnbouwpolitiek van de Europese Commissie. Europa betaalt veel te veel voor het verwijderen en restructureren van wijngaarden. De Commissie probeert al sinds 2008 om Europese overproductie aan wijn te beperken. Desondanks blijft de Europese wijnplas te groot. In 2005 produceerde Europa 15 miljoen hectoliters wijn te veel. Het plan uit 2008 moest dat overschot wegwerken, maar volgens de Europese Rekenkamer heeft het programma maar 56% van zijn vooropgestelde doel gehaald. De twee belangrijkste aspecten van het programma, rooien van wijngaarden en herstructureren van de wijnindustrie, werken elkaar op veel punten tegen, zo concludeert de Rekenkamer deze week in zijn wijnrapport. Zo steeg de productie in het Spaanse Castilië-La Mancha met dertig procent, ondanks de massale rooiing van wijngaarden. “Het onevenwicht tussen productie en vraag blijft even groot, ondanks de besteding van miljarden euro,” oordeelt de Rekenkamer keihard. De Commissie is het niet eens met die kritiek. “Ons belangrijkste doel was om de sector competitiever te maken,” aldus een woordvoerder. En dat lijkt gelukt, want de Europese wijnexport gaat opnieuw in stijgende lijn, na een stagnatie in het midden van het vorige decennium. De export is zelfs verdubbeld en de EU exporteert meer wijn dan dat het invoert. Volgens de Commissie is het belangrijker om wijn te produceren die internationaal in de smaak valt; het rooien van wijngaarden kan en mag geen doel op zichzelf zijn. De Commissie wil trouwens vanaf 2016 de Europese plantrestricties – welke druivensoorten in welke gebieden mogen worden geplant – zoveel mogelijk opheffen. Maar over dat controversiële plan is het laatste woord nog niet gezegd.