Amerikaanse bisschop verbant wijn uit communie

Mis (Wikipedia)Bisschop Thomas Olmsted van Phoenix, Arizona, wil dat in zijn diocees tijdens de communie niet langer wijn wordt aangeboden aan de kerkgangers. Alleen bij speciale missen zoals met kerstmis of pasen mag er voortaan nog wijn worden gebruikt tijdens de communie. De maatregel is het gevolg van een nieuwe Amerikaanse vertaling van de katholieke mis die later dit jaar in voege komt. De bedoeling is dat alle Amerikaanse katholieke diocesen wijn uit de communie verbannen, maar voorlopig heeft alleen de bisschop van Arizona de maatregel ook effectief uitgevoerd. In de meeste andere katholieke landen worden tijdens de mis al langer alleen hosties uitgedeeld. Ook in Arizona zal voortaan alleen nog het lichaam, maar niet langer het bloed van Christus worden uitgedeeld. Brood (in de vorm van de hostie) en wijn staan in de katholieke eucharistie symbool voor het lichaam en bloed van Christus. Conservatieve gelovigen protesteren tegen de nieuwe maatregel. Progressieve Amerikaanse katholieken hebben er echter geen probleem mee. En niet-katholieken begrijpen de heisa niet. Op het forum van de Amerikaanse nieuwszender ABC schrijft iemand: “Het is oké voor priesters om misdienaars te misbruiken, maar god verhoede dat ze de miswijn afschaffen.”

2 Reacties

  1. More or less we all hear about American bishop bans wine. It’s a branded wine in present market and instantly feeling will be created after taking this mine. I advice you, if take time please taste this wine. Thanks for sharing this branded item.

  2. Wij gebruiken al jaren:
    voor hosties gewoon broob – zelf gebakken of van de bakker, bruin of wit, matses of Turks brood. Allemaal om het even.
    voor wijn: rode wijn, liefst uit de Wereldwinkel.
    Elke aanwezige mag mee eten en mee drinken. Waar maken die bisschoppen eigenlijk een probleem van? En trouwens, waarmee moeien ze zich? Niets beter te doen?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.