Webwinkel verraadt wijnmarges Nederlandse sterrenrestaurants

Sterwijnenthuis.nlSterwijnenthuis.nl is een nieuwe Nederlandse webwinkel waar je de wijnen kunt kopen die Nederlandse sterrenrestaurants op hun wijnkaart hebben staan. Dat is niet naar de zin van de Nederlandse Alliance Gastronomique, want consumenten kunnen nu precies zien hoeveel marge de restaurants op wijn nemen. Het bericht staat in de Nederlandse krant De Telegraaf. De webwinkel is een initiatief van internetondernemer Gijs den Hollander, die consumenten dezelfde topwijnen wil aanbieden die ze in een Nederlands sterrenrestaurant hebben gedronken. Het aanbod van Sterwijnenthuis.nl is gebaseerde op de wijnkaarten van de restaurants. “De beste sommeliers van Nederland bepalen ons assortiment,” zegt den Hollander daarover. De Alliance Gastronomique, die de 34 beste restaurants van Nederland verenigt, onderzoekt of ze juridische stappen kan ondernemen tegen den Hollander. Ook Koninklijke Horeca Nederland zou volgens De Telegraaf al heel wat klaagtelefoons hebben gekregen van verontruste restauranthouders. De reden is niet ver te zoeken, want voortaan kunnen consumenten nagaan hoeveel extra hun favoriete restaurant rekent op sommige wijnen. Den Hollander ziet het probleem niet: “Wij maken gebruik van openbare gegevens.”