Languedoc AOC wordt piramide

Labastide from AboveLanguedoc, een van de grootste wijnregio’s in Frankrijk, krijgt vanaf midden 2011 een ‘simpelere’ AOC-indeling. De allesomvattende AOC Languedoc blijft bestaan als basis van een piramide met daarboven enerzijds ‘Grands Vins du Languedoc’ en anderzijds ‘Grands Cru du Languedoc’. De Grands Vins zijn de bekendere subappellaties zoals Minervois, St. Chinian en Corbières. De Grands Cru zijn de beste wijngaarden, zoals Terrasses du larzac, Pic St. Loup en La Clape. De AOC Coteaux du Languedoc, met daarin enkele van de beste wijngaarden in de streek, moet binnen de vijf jaar verdwijnen. Het nieuwe systeem zou volgens het Conseil Interprofessionnel des Vins du Languedoc (CIVL) begrijpelijker moeten zijn voor de wijnliefhebber. Tot nu toe telde de AOC Languedoc 29 verschillende subappellaties, met een soms onduidelijke hiërarchie. Die wordt nu teruggebracht tot een hiërarchische piramide met slechts drie niveaus.