Studie: ook matig drinken verhoogt risico op borstkanker

Wine drinker - Foto (c) luis rock - used with permissionVolgens een studie van het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seatlle verhoogt zelfs matige alcoholconsumptie de kans op borstkanker.  Vrouwen die 14 eenheden alcohol per week drinken hebben 24 procent meer kans op borstkanker dan geheelonthouders. Veertien eenheden alcohol wordt beschouwd als matige alcoholconsumptie; zeven eenheden is het aanbevolen ‘veilige niveau’. Het type alcohol maakt geen verschil en rode wijn is niet “gezonder” dan witte. De researchers ondervroegen 6.327 Amerikaanse vrouwen met borstkanker en 7.558 andere vrouwen uit dezelfde leeftijdsgroep (20 tot 69 jaar) over hun alcoholconsumptie en andere risicofactoren voor borstkanker, zoals tijdstip van de eerste zwangerschap, familieverleden en hormoongebruik na de menopauze. Het is de grootste studie van zijn soort tot nu toe. De resultaten lijken te worden bevestigd door een studie die recent werd gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute. Daarin werden 2.944 borstkankerpatiënten bestudeerd volgens hun alcoholinname. De onderzoekers concluderen dat zelfs een glas wijn per dag (zeven eenheden per week) de kans op een bepaald type hormonale borstkanker significant verhoogt. Dit type kanker komt het vaakst voor bij vrouwen tussen 45 en 55 jaar. In dit onderzoek werd echter niet gekeken naar de verschillende types alcohol.

Newcomb, Polly e.a. “No Difference Between Red Wine or White Wine Consumption and Breast Cancer Risk” in Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, 03/2010.

Li, Christopher I. e.a.  “Alcohol Consumption and Risk of Postmenopausal Breast Cancer by Subtype: the Women’s Health Initiative Observational Study” in Journal of the National Cancer Institute, 2010.