Plastic schijfje om geopende wijn vers te houden

Wine Shield (Wine Preserva)De Australische uitvinder Barry Rees heeft een dun plastic schijfje uitgevonden waarmee je een geopende fles wijn enkele dagen vers kunt houden. Met een speciaal instrument leg je het flexibele schijfje als het waren bovenop de wijn in een geopende fles. Het schijfjes beschermt de wijn tot vijf dagen lang tegen oxidatie, op voorwaarde dat je de fles tussenin in de koelkast bewaart. De schijfjes heten Wine Preserva of Wine Shield, kosten 38 Australische dollarcent per stuk (27 eurocent) en worden op de markt gebracht door Wine Preserva Holdings. Het flexibele plastic schijfje bestaat uit twee delen. De buitenkant is gemaakt van recycleerbaar polyethyleen van lage densiteit; de binnenkant bestaat uit bellenplastic, waardoor het schijfje blijft drijven. De buitenkant reageert niet met de wijn en is trouwens gemaakt van hetzelfde inerte materiaal waarmee ook draaikurken, kroonkurken en Stelvin-kurken zijn bedekt. Je brengt het schijfje in de fles aan met een soort tangetje. Dat duurt niet langer dan vijf seconden. Het schijfje is in principe niet herbruikbaar, maar het plastic kan eventueel achteraf wel weer tijdens de recyclage worden verwijderd uit de fles. Wine Preserva is vooral bedoeld voor cafés, restaurants en bistro’s, want je kunt de wijn uit de fles blijven gieten terwijl hij toch beschermd is tegen oxidatie. De alternatieven zoals stikstofgas of een vacuümstop kosten teveel tijd, waardoor de wijnfles in de praktijk vaak open blijft staan gedurende ganse service en dus snel bederft. Wine Preserva is momenteel nog niet in Europa verkrijgbaar, maar Wine Preserva Holdings is wel op zoek naar distributeurs. Onderstaande video toont hoe je het schijfje in de fles aanbrengt.

1 Reactie

  1. Interessant! Maar dat stikstof in de fles spuiten lang zou duren? 1 seconde om exact te zijn. Kijk maar eens naar www. guardavino.com. Stikstof is bovendien veel milieuvriendelijker dan dit plastic spul, het komt namelijk voor ongeveer 70% in de atmosfeer voor.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.