Last van allergieën? Minder wijn drinken!

DandelionsHet is het seizoen van de allergieën. Als u momenteel snotterend en niezend de dag probeert door te komen, moet u volgens wetenschappelijke onderzoek misschien een tijdje wijn en andere alcoholische dranken aan de kant laten. Het probleem zit hem niet zozeer in de alcohol, maar wel in de hoeveelheid histamine in uw favoriete drank. Histamine is de chemische stof die allergische reacties in gang steekt. Die kunnen we dan bestrijden met medicijnen die antihistamines heten. Sommige alcoholische dranken bevatten meer histamines dan andere. Dat geldt niet alleen voor bepaalde types wijn, maar ook voor de bij ons populaire zwaardere degustatiebieren. Ook sulfieten kunnen allergische reacties veroorzaken en ook die vinden we terug in bier en wijn. Histamines vinden we overigens ook terug in bepaalde voedingsstoffen, zoals gerijpte kazen, gefermenteerde producten en gisrijke voedingen zoals brood, cider en druiven. Wilt u uitzonderlijk toch drinken? Een antihistaminepilletje nemen voor het drinkgelag kan wonderen doen…

Ulf Nihlen e.a., “Alcohol-induced upper airway symptoms: prevalence and co-morbidity,” Respiratory Medicine 99, no. 6 (Juni 2005): 762-769.

P Bendtsen e.a., “Alcohol consumption and the risk of self-reported perennial and seasonal allergic rhinitis in young adult women in a population-based cohort study,” Clinical and Experimental Allergy: Journal of the British Society for Allergy and Clinical Immunology 38, no. 7 (Juli 2008): 1179-1185.