Versterkte wijn van Britse monniken zorgt voor misdaadplaag

Een fles Buckfast in de goot
Een fles Buckfast in de goot (bron: Wikipedia Commons)

Buckfast Tonic Wine, een versterkte rode wijn die sinds 1890 gemaakt wordt door de Benedictijner monniken van Buckfast Abbey in Devon, Zuid-West Engeland, speelde de afgelopen drie jaar een rol in meer dan vijfduizend misdaden. Een op tien van die misdaden ging gepaard met geweld. Dat onthult een documentaire van BBC Schotland en staat ook te lezen in verschillende Britse krant. ‘Made by monks for drunks’ is al langer een populaire bijnaam van dit goedkope alcoholische product. Andere populaire bijnamen voor Buckfast Tonic Wine zijn Buckie, Wreck the Hoose Juice, Commotion Lotion en Liquid Speed. De lege fles blijkt trouwens ook een populair wapen te zijn tijdens gevechten tussen Britse, Ierse en Schotse dronkaards.

Buckie heeft een alcohogehalte van 15%, smaakt zoet en wordt gemaakt met zoete Spaanse rode wijn (‘mistella’), cafeïne en vanille volgens een recept dat Franse monniken in de jaren 1880 meenamen naar Buckfast Abbey. Omdat een fles van 75cl maar 5,5 pond (ongeveer 6,3 euro) kost, is de drank vooral populair bij de armsten in de Britse samenleving. De monniken halen heel wat omzet met hun populaire drankje: bijna 37 miljoen pond (42,5 miljoen euro) over de laatste vijf jaar, aldus de BBC, die ook weet te melden dat de Schotten alleen al meer dan 50.000 pond (57.500 euro) per dag aan de drank uitgeven.

Jim Wilson, van Buckfast-distributeur J Chandler & Co, vindt het niet kunnen dat de BBC alleen de cijfers voor Buckfast Tonic Wine opvroeg via de Freedom of Information Act. ‘Ze geven geen cijfers voor andere (goedkope alcoholische dranken). Het zou me benieuwen hoe die zich verhouden zonder naar ons alleen te kijken,’ aldus Wilson in de South Devon Herald Express.