Wetenschappers: ‘Draaien en trekken verwijdert kurk efficiënter’

Franse en Italiaanse wetenschappers hebben ontdekt dat draaien en trekken efficiënter werkt dan trekken alleen om een kurk te verwijderen uit een wijnfles, meldt de Londense Telegraph. Een team wiskundigen van Lecce Universiteit in Italië en de Universiteit van Pierre en Marie Curie in Paris doen de technische details uit de doeken in een paper van 16 pagina’s getiteld: “The stress field in a pulled cork and some subtle points in the semi-inverse method of nonlinear elasticity.” (Proceedings of the Royal Society A: Mathematical, Physical and Engineering Sciences, 22/8/07). De meest gebruikte kurkentrekkers zoals de populaire ‘sommelier’ van Pulltab of diverse soorten ‘kelnersmessen’ verwijderen de kurk met alleen trekbewegingen. Modernere, maar ook duurdere kurkentrekkers zoals de Screwpull die de kurk zowel draaien als trekken werken volgens de wetenschappers dus beter.

Abstract van het artikel