LePlan Vermeersch GT-G 2004 VdP

Op Domaine Le Plan Vermeersch maken ze drie verschillende GT-wijnen onder het label “Vin de Pays”. De afkorting GT staat voor Grand Terroir, maar is eigenlijk een knipoog naar de term “Grand Tourisme” uit de rallysport (de Belgische eigenaar is een ex-rallypiloot). Ze maken op Le Plan een {glossSub(LePlan Vermeersch GT-C 2004,”carignan-versie (GT-C)”)}, een syrah-versie (GT-S) en een grenache-versie (GT-G). In deze bespreking gaat het om de laatste.

Neus:
Nog erg gesloten en heeft wat last van flesreductie.
Mond:
Opnieuw proeven de vrienden blind en denken dat het om een merlot 2003 (Pomerol/Saint-Emilion) gaat. Bij het luchten in het glas komen er wat etherische zuren naar boven. De wijn is erg rond, sappig en zelf in aanzet een beetje lactisch. Dan trekt hij resoluut breed door op zoethout, koffie, kersen en cassis. De wijn is dus eerder fruitig dan kruidig. Hij is wat losser en frisser gestructureerd dan zijn carignan-broer. De fruitigheid is zo dominant dat ik soms de indruk krijg dat er nog restsuiker aanwezig is. Na 4 uur karaf bij een lekkere côte à l’os, krijgen we een ware verleidster in het glas. Een fluwelig zachte wijn in een zijden kleedje waar alles in harmonie is. Eén en al sensualiteit waar ik maar niet genoeg van krijg. Wat een lekkere wijn komt hier te voorschijn, met een heerlijke expressie van grenache. Nog heel wat potentieel maar met nu al verrassend veel plezier. Zeer mooie sensuele wijn. Goede prijskwaliteitverhouding. Oa. voor 12 euro verkrijgbaar bij Magnus, Pin’Art, Vinesse en Otterman.