Ieperse wijnbouwers verwachten eerste oogst

Verzoeningskruis Zuidschote
Het nieuwe wijndomein ligt nabij het 'Gedenkkruis voor slachtoffers eerste gasaanval'

Filip Decroix (42) en zijn vrouw Claudine Debaenst (39) planten momenteel de eerste wijngaard in Groot-Ieper, meldt Het Nieuwsblad. De nieuwe wijnboeren kochten in 2007 een oude hoeve langs de Diksmuidseweg in Boezinge, pal op de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog, aan Steenstraete. De eerste gasaanval uit de geschiedenis gebeurde hier in 1915. De naam van het nieuwe wijndomein, Zilver Cruys, is ontleend aan het metershoge zilveren verzoeningskruis vlakbij op het voormalige slagveld. Momenteel worden ongeveer tienduizend wijnstokken aangepland op het domein dat twee hectaren groot is. Dit jaar verwacht het koppel een eerste beperkte oogst van Chardonnay-druiven. Ook Pinot Gris en de Duitse druivensoort Bachus worden aangepland. De kersverse wijnboeren hopen vanaf 2013 ook een schuimwijn op de markt te brengen. Ze verwachten een productie van 12.000 flessen. Verder willen ze op de hoeve ook een bed & breakfast openen. Decroix liep stage bij wijngoed Monteberg in het Heuvelland, terwijl zijn vrouw momenteel haar laatste stagedagen loopt bij wijngoed Entre deux Monts, nabij de Rodeberg in Westouter. Filip Decroix is ook actief in de politiek. Hij is politiek secretaris van Lijst Dedecker afdeling Ieper. Bij de vorige verkiezingen haalde hij als kandidaat op de senaatslijst van LDD 5.150 stemmen.