Michelin 2010 Belux: 148 restaurants met ‘interessante wijnkaart’

Michelin gids 2010 België-LuxemburgDe Michelin gids 2010 België-Luxemburg beveelt 148 restaurants met een ‘bijzonder interessante wijnkaart’ aan. Die worden in de gids aangeduid met een rode druiventros. In totaal bevat de gids dit jaar 1.009 aanbevolen restaurants, waaronder 103 nieuwe adressen.  Twintig procent van de totale selectie is vernieuwd. Er zijn 114 sterrenrestaurants, waaronder 19 nieuwe. Er zijn dit jaar tien sterrenrestaurants meer dan in de gids van vorig jaar. Vier restaurants kregen er een tweede ster bij: Slagmolen in Opglabeek, Château du Mylord in Ellezelles, dat de ster die het 3 jaar geleden verloren heeft, nu terugwint, Hertog Jan in Brugge en L’eau Vive in Profondeville. Twaalf nieuwe restaurants krijgen 1 ster: La Luna (Antwerpen), Het Land (Berlaar), Les Gourmands (Blaregnies), Ter Leepe (Zedelgem), La Truffe Noire (Brussel, herwint zijn ster), Fleur sur l’eau (Dendermonde; maar dit restaurant sloot zopas zijn deuren!), Nuance (Duffel, ook kandidaat voor een 2de ster in de toekomst), Li Cwerneu (Huy), De Pastorie (Kasterlee), L’Essentiel (Temploux), Magis (Tongeren) en Prêt-à-Gouter (Zolder-Bolderbeg). Luxemburg telt in de gids in totaal 13 sterrenrestaurants, waarvan drie nieuwe: Influences des saveurs (Esch-sur-Alzette), Le Sud (Clausen) en Ma langue sourit (Oetrange). Er zijn ook 125 ‘Bib Gourmand’ restaurants, waaronder 22 nieuwe. In Vlaanderen zijn dat: Bij Lam & Yin (Antwerpen), Assiette blanche (Brugge), Refter (Brugge), Brasserie Mariadal (Zaventem), De Kristalijn (Genk), Potiron (Kasterlee), Bienvenue (Maaseik), Villa Maritza (Oostende), De Refugie (Tienen), Lo Zio (Turnhout), Vin Perdu (Oud-Turnhout). Deze restaurants bieden een compleet menu voor maximaal 35 euro. Er zijn ook 145 restaurants die een eenvoudig menu serveren van minder dan 26 euro. Die worden in de gids aangeduid met twee muntjes. Verliezen een ster: La Table des Guilloux (Schouweiler, LU, van 2 naar 0), Bruneau (Ganshoren, van 2 naar 1; was ooit 3), Gin-Fish (Antwerpen, naar 0), Kasteel Withof (bestaat niet meer), Manoir Stuivenberg (Brugge, naar 0) en Dimitri (Quaregnon, naar 0).