Italië is grootste wijnproducent ter wereld

Italië produceerde in 2008 voor het eerst in tien jaar meer wijn dan zijn buurland Frankrijk. De Italiaanse wijnproductie steeg met acht procent tegenover 2007, terwijl die van Frankrijk met vijf procent daalde. Italië produceerde in 2008 naar schatting tussen de 4,5 miljard en de 4,7 miljard liter wijn. In Frankrijk werd dit jaar 4,44 miljard liter wijn gemaakt. Het is van 1998 geleden dat de Italianen nog meer wijn produceerden dan Frankrijk, traditioneel de grootste wijnproducent ter wereld. Zestig procent van de in Italië geproduceerde wijn draagt een of ander kwaliteitslabel. De overige veertig procent is wijn van lage kwaliteit. Italië is daarmee goed voor ongeveer eenderde van de Europese wijnmarkt en zeventien procent van de wereldwijde wijnmarkt.