Coteaux du Tricastin wil nieuwe naam na uraniumlek

Coteaux Du Tricastin 2004 - Dry RedDe wijnmakers van de Coteaux du Tricastin in Zuid-Frankrijk willen een nieuwe naam voor hun appellatie. ‘Uraniumlekken helpen de verkoop van wijn niet,’ weet France-Soir. Bij een uraniumlek in de kerncentrale van Tricastin nabij Avignon kwam twee weken geleden 360 kg uranium vrij in de rivieren Gaffière, Lauzon en Rhône. De AOC Coteaux du Tricastin bestaat sinds 1973 en groepeert 340 wijnboeren in 21 gemeenten in de vallei van de Rhône. De naam van een beschermd herkomstgebied wijzigen is echter niet zo eenvoudig. Alleen de INAO kan erover beslissen en die Franse overheidsinstelling staat bekend om zijn ontstellende bureaucratie. De wijngaarden liggen overigens ver weg van de kerncentrale en zijn niet getroffen door het uraniumlek. Maar imago is natuurlijk alles.