L’’Espresso: goedkope Italiaanse wijn chemisch gemanipuleerd

Of de geruchten over Brunellogate nog niet genoeg zijn, pakt het weekblad L’’Espresso deze week uit met een dossier over de chemische manipulatie van 70 miljoen liter goedkope Italiaanse wijn. Onder de titel “Benvenuti a Velenitaly”, een woordspeling op de wijnbeurs Vinitaly en het Italiaanse woord voor gif “veleno”, beschrijft L’’Espresso hoe het Italiaanse gerecht sinds september 2007 op verschillende plaatsen in Italië wijn in beslag nam die aangelengd was met een giftige en kankerverwekkende chemische cocktail van suiker, meststoffen en chloorzuur. De wijn was bestemd voor verkoop in supermarkten. Naar verluid zou in totaal 70 miljoen liter wijn op die manier “geprepareerd” zijn; het merendeel daarvan zou ook verkocht en wellicht al opgedronken zijn. Het schandaal doet denken aan het metanol-schandaal uit 1986. Toen vielen er vijftien doden. Enkele van de misdadigers van toen duiken ook op in het nieuwe Italiaanse wijnschandaal. De geviseerde wijnen zouden niet buiten Italië zijn verkocht.