Consument weinig kritisch over wijnkwaliteit

Het recente Italiaanse wijnschandaal over de toevoeging van gifstoffen aan zeer goedkope supermarktwijnen toont ten overvloede aan dat de gemiddelde consument weinig kritisch is over wat er in zijn of haar wijnglas komt. Prijs is blijkbaar nog altijd allesbepalend bij de aankoop van een wijn. Kwaliteit is dat des te minder. De meeste consumenten kopen zelden of nooit een wijn die meer kost dan vijf à zes euro. Maar voor die prijs is het moeilijk om een eerlijke wijn te produceren. Voor nog lagere prijzen is dat zo goed als onmogelijk. Toch tref je in de supermarkten regelmatig flessen wijn aan van drie euro en minder, 21% btw inbegrepen! Volgens de Nederlandse wijnkenner en auteur van succesvolle wijnboeken Hubrecht Duijker slikt de gemiddelde consument kritiekloos bocht. Anders zou je toch denken dat de vele Italianen die met zuur en meststof aangelengde wijnen dronken, iets zouden hebben gemerkt? “Maar kennelijk hebben miljoenen Italianen zo weinig verstand van wijn dat ze het niet merkten,” aldus Duijker op de site Z24.nl. Bij de Belgische importeur van Italiaanse kwaliteitswijnen Licata denken ze er hetzelfde over. “Wij hebben ons al altijd vragen gesteld bij wijnen uit deze prijsklasse, ook bij wijnen uit andere landen. Alleen al de verpakkingskosten (fles, kurk en doos) bedragen dikwijls al bijna 1 euro per fles. Dan komen er nog de productiekosten bij. Onmogelijk om aan deze prijzen degelijke wijnen te maken,” aldus Laurent Licata in een recent persbericht.