Veertig nieuwe dorpen treden toe tot officiële appellatie van Champagne

De appellatie van “Champagne” wordt uitgebreid met een veertigtal nieuwe dorpen. Dat heeft het CIVC beslist, aldus ondervoorzitter Ghislain de Montgolfier gisteren op een Belgische perslunch. De maatregel komt er als reactie op het nijpende tekort aan officiële Champagne en de daarmee gepaard gaande prijsstijgingen. De CIVC vreest dat de bubbelwijn uit het noorden van Frankrijk zichzelf uit de markt prijst. Door het officiële herkomstgebied te vergroten, kan er meer Champagne worden geproduceerd en zou er een einde komen aan de tekorten. Naar verwachting zullen de grondprijzen in de uitverkoren dorpen serieus de hoogte ingaan. Wat er zal gebeuren met de Champagne-kwaliteit valt nog te bezien. De uitverkoren dorpen worden gekozen op een van de volgende vergaderingen van het INAO (in november 2007 of in februari 2008). Het CIVC heeft ondertussen bij de UNESCO ook de kandidatuur ingediend van de Champagne-streek op de UNESCO-lijst van het Werelderfgoed. De Champagne-streek beslaat momenteel drie regio’s (Île-de-France, Picardie en Champagne-Ardenne); vijf departementen (Seine-et-Marne, Aisne, Aube, Marne en Haute-Marne); 320 gemeenten (wordt dus binnenkort meer dan 360 gemeenten); 260.000 percelen; en 34.000 hectaren.