Delhaize promoot Kaapse wijnen

De herfst-winter 2004 wijnkaart van Delhaize staat in het teken van Kaapse wijnen. Zuid-Afrikaanse wijnen staan in voor iets minder dan vier procent (3,7%) van de totale wijnverkoop bij Delhaize. Het volume van Zuid-Afrikaanse wijnen verdrievoudigde in België echter op zes jaar tijd, van een marktaandeel van 0,8% in 1997 tot 1,8% in 2003. Aan die groei lijkt voorlopig geen einde te komen. Delhaize zelf is naar eigen zeggen goed voor vijftig procent van de totale markt voor Zuid-Afrikaanse wijnen in België. Delhaize heeft veertig Zuid-Afrikaanse referenties op de wijnkaart staan: 24 witte, 13 rode en 3 rosé. Negentien daarvan kan de klant alleen via het internet bestellen. Het grootste deel van de Zuid-Afrikaanse wijnen komt uit de Kaap, gelegen in het zuidelijkste punt van Zuid-Afrika, tussen de warme Indische Oceaan en de koelere Atlantische Oceaan. Dit resulteert in een mediterraan klimaat, ideaal voor de wijnproductie.

Daling Frans marktaandeel

Delhaize meldt verder een blijvende daling van het marktaandeel van de Franse wijnen, hoewel de situatie zich lijkt te stabiliseren. De verhouding tussen de rode en de witte wijnen evolueert naar een evenwichtige verhouding van 56% – 30% (de rest is rosé). De algemene wijnconsumptie van de Belg stijgt nog steeds, maar minder sterk dan voorheen. Het jaarlijkse wijnverbruik per inwoner steeg van 16 liter in 1976 tot 24,2 liter in 2003. In totaal drinken de Belgen jaarlijks 242 miljoen liter wijn. 95% van de in ons land verkochte wijnen kosten minder dan zes euro. Bijna één fles op vier komt uit Delhaize, dat goed is voor een marktaandeel in volume van 23,9% (exclusief Cora, Match en directe verkoop, samen goed voor ongeveer vijftien procent van de Belgische wijnmarkt).

Vlamingen en Walen

Opmerkelijk is verder dat de Vlamingen ongeveer evenveel rode wijn drinken als de Walen, maar veel meer witte en rosé. Het totale wijnverbruik ligt in Vlaanderen ook hoger dan in Wallonië (45,8% tegenover 39,2%). Vlamingen zijn avontuurlijke drinkers en drinken meer dan de Walen wijnen uit traditionele Europese wijnlanden zoals Italië, Spanje en Portugal of uit nieuwe wijnlanden zoals Chili, Australië en Zuid-Afrika. De Walen drinken dan weer meer Franse wijnen, met een duidelijke voorkeur voor Bourgogne en Rhône-wijnen. Delhaize voorspelt verder nog een toenemend succes van kleine flesjes en van BIB (Bag in box)-wijnen, die in de Scandinavische landen nu al zestig procent marktaandeel halen. Ook de synthetische stop en de draaistop zijn aan een opmars bezig. Door de Angelsaksische invloed in de wijnwereld worden de ‘merkwijnen’ met duidelijke vermelding van de gebruikte variëteit(en) steeds belangrijker ten nadele van de ‘terroir’-wijnen.