‘Vin de pays des Jardins de Wallonie’ zet kwaad bloed bij Vlaamse wijnbouwers

Einde mei verscheen in het Belgische Staatsblad de erkenning voor ‘tafelwijnen met geografische’ aanduiding als ‘Vin de pays des Jardins de Wallonie’ (27/4/2004). De Waalse minister voor landbouw José Happart publiceerde dit besluit nog gauw voor de verkiezingen. Hij keurde ook de kersverse AOC ‘Côtes de Sambre et Meuse’ goed. Dit brengt het totaal aantal gecontroleerde herkomstbenamingen voor Belgische wijnen op vier. Eerder al verleende de Vlaamse overheid erkenning aan de VQPRD’s ‘Hagelandse wijn’ (9/7/97, gew. 17/4/2003) en ‘Haspengouwse wijn’ (6/1/2000, gew. 17/4/2003). Vlaamse wijnmakers betreuren de afwezigheid van een ruime ‘Vin de Pays’ erkenning voor Vlaamse wijn. Ze willen dat Vlaanderen nu snel werk maakt van een dergelijke allesomvattende erkenning voor Vlaamse landwijnen.

Alle Waalse wijn kan de erkenning voor ‘Vin de Pays des Jardins de Wallonie krijgen’, op voorwaarde dat hij aan bepaalde technische vereisten voldoet. Die behelzen de oogst en productie in het Waalse Gewest, een natuurlijk alcoholvolume van 8%, een gemiddelde maximale opbrengst van 90 hl/ha en een minimumproductie van 60 liter per lot. Zowel de toevoeging van zuren als van suiker of most (Chaptaliseren) zijn binnen bepaalde grenzen toegelaten. Wijnen worden aan een analytisch en organoleptisch onderzoek onderworpen. Een Erkenningscommissie samengesteld uit vertegenwoordigers van de sector en het Gewest wordt belast met de erkenning van wijn als ‘landwijn’.

De strengere ‘AOC Côtes de Sambre et Meuse’ slaat op een dertigtal gemeenten langs de genoemde rivieren. De AOC telt momenteel ongeveer 30 hectaren wijngaarden. Het aantal toegelaten druivensoorten is, net zoals in de Vlaamse herkomstbenamingen, zeer uitgebreid: Pinot Noir; Müller-Thurgau; Pinot Gris; Rivaner; Auxerrois; Sieger; Chardonnay; Pinot blanc; Muscat; Merlot; Gamay; Riesling; Bronner; Merzling; Johanniter; Régent; Pinot noir précoce; Traminer; Gewürztraminer; Chenin; Ortega; Chasselas; Madeleine; Angevine; en Seibel. De opbrengst per hectare is beperkt tot 65 hectoliter. De geoogste druiven moeten minimaal een natuurlijk alcoholgehalte van 8% hebben. Een commissie bewaakt de toepassing van de AOC.

De gemeenten van de AOC zijn, in alfabetische volgorde, Aiseau-Presles, Amay, Andenne, Anhée, Ans, Assesse, Aubel, Awans, Bassenge, Beaumont, Beauraing, Berloz, Beyne-Heusay, Blégny, Braives, Burdinne, Bütgenbach, Cerfontaine, Charleroi, Châtelet, Chimay, Ciney, Clavier, Courcelles, Couvin, Crisnée, Dalhem, Dinant, Doische, Donceel, Eghezée, Engis, Erquelinnes, Faimes, Farciennes, Fernelmont, Fexhe-le-Haut-Clocher, Flémalle, Fléron, Fleurus, Floreffe, Florennes, Fontaine-l’Evêque, Fosses-la-Ville, Froidchapelle, Gedinne, Geer, Gembloux, Gerpinnes, Gesves, Grâce-Hollogne, Hamois, Ham-sur-Heure-Nalinne, Hastière, Havelange, Héron, Herstal, Herve, Houyet, Huy, Jemeppe-sur-Sambre, Juprelle, Kelmis, La Bruyère, Les Bons Villers, Liège, Lobbes, Lontzen, Marchin, Merbes-le-Château, Mettet, Modave, Momignies, Montigny-le-Tilleul, Namur, Nandrin, Neupré, Onhaye, Ohey, Oreye, Oupeye, Philippeville, Plombières, Pont-à-Celles, Profondeville, Raeren, Remicourt, Saint-Georges-sur-Meuse, Saint-Nicolas, Sambreville, Seraing, Sivry-Rance, Sombreffe, Soumagne, Thimister-Clermont, Thuin, Tinlot, Verlaine, Villers-le-Bouillet, Viroinval, Visé, Vresse-sur-Semois, Walcourt, Waremme en Wasseiges.