Bordeaux 2000: succes of sof?

De ‘buzz’ over 2000 in Bordeaux begon al tijdens de oogst (lees: Oogst 2000: Frankrijk). De pers heeft ondertussen zijn eerste En primeur proeverij van 2000 achter de kiezen en de grote bladen (Wine Spectator, Decanter, enz.) blijven enthousiast. Bedenk wel dat hier om proeverijen gaat van nog erg jonge vatstalen. Niettemin vindt Wine Spectator dat 2000 op het zelfde of een hoger niveau staat als 1982, 1985, 1986, 1995 en 1996. Merk op dat er geen sprake is van 1989 of 1990, hoewel men in Bordeaux tijdens de oogst de hoop uitsprak dat 2000 ‘een nieuw 1990’ zou worden. Decanter spreekt van een ‘landmark vintage’, maar dan alleen voor de linkeroever van de Garonne. De kwaliteit op de rechteroever (waar de appellaties Pomerol en Saint-Emilion liggen) ligt onder die van 1998. Dat is toch al een nuance. Er zijn ook kritische geluiden te horen, maar (voorlopig?) niet in de pers. Een wijnhandelaar die anoniem zal blijven mailde een aantal kennissen zijn ervaringen door, opgedaan tijdens de blindproeverij van vatstalen. Hij vindt 2000 over het algemeen niet het grandioze jaar zoals aangekondigd. Pomerol noemt hij een debacle van gekookte en vermoeide wijnen, de Médocs missen diepgang en de Graves zijn erg dun en uitdrogend.
Het lijkt dus oppassen geblazen, want met 2000 is financieel erg veel gemoeid. Niet alleen draagt het etiket een symbolisch jaar, ook zijn ze in Bordeaux verwend door blijvende prijsstijgingen van tien of twintig procent voor elk jaar sinds 1995. De economie is er echter momenteel niet naar, zodat het dus de vraag is of de grote namen opnieuw zullen wegkomen met nog maar eens een prijsstijging.


Update: Er gaan geruchten dat de “premier crus” 1000 FF (152,45 euro) per fles zouden vragen voor hun 2000. Dat zou de eindgebruikerprijs ver boven de 8000 BEF zetten in primeur! Hervé Berland, directeur van Mouton-Rotshschild, ontkende deze geruchten tegenover Decanter, maar wou verder geen commentaar kwijt over wat de prijs dan wel zal zijn. Berland zal zijn prijzen ten vroegste in mei vrijgeven.


Update 2: Robert Parker geeft 2000 de “thumbs up” in de laatste editie van zijn nieuwsbrief. Dit zal de prijzen nog doen stijgen. Volgens Parker “moet je in primeur” kopen wil je de topnamen in huis halen. Eén troost: de gewone crus bourgeois scoren ook heel goed en daar zijn de prijzen nog schappelijk.