Barbera La Pantalera 1998

Gian Piero Marrone Barbera d’Alba La Pantalera 1998. 13%. Dit is een traditionele Barbera. Mooie paarsrode kleur. Neus van rode besjes. In de mond keren die terug, naast vanille, een sterke, maar passende zuurtoets. Fruitige, aromatische wijn. Door zijn hoge aciditeit past hij goed bij allerlei eten. Marrone bevestigt dat deze wijn heel wat bewaarpotentieel bezit. Hij rustte bijvoorbeeld veertien maanden op barriques, iets wat je niet zou zeggen, want het hout is perfect geïntegreerd. Verkrijgbaar bij Aroma bvba.


Ik proefde deze wijn eerder tijdens een blindproeverij van Dolcetto 1999 en Barbera 1998. Ik gaf hem toen 14/20 Punten (de proefgroep gaf hem gemiddeld zelfs 17/20). Mijn opmerkingen van toen: vanille en koffie in de nog gesloten neus. Veel materiaal met een mooi evenwicht tussen het fruit, de zuren en de zachte tannines. Lekker, maar minder mooi dan de Giacomo Conterno Barbera d’Alba 1999 (de groep was het daar niet mee eens en gaf licht de voorkeur aan de Pantalera).


Ik proefde deze wijn opnieuw in juni 2002. Gaat naar zijn top toe. Loepzuivere, heerlijke neus van Barbera-kersenfruit, vermengd met wat vanille. In de mond keert de massa aan kersenfruit terug, samen met zeer aangename zuren en een vallineuse, subtiele houttoets. Perfect evenwicht. Licht kruidige afdronk. Zeer mooi.