Oogst 2000: Italië


  • Zuid-Italië: Een hittegolf in augustus zorgde voor een nooit geziene vroege oogst in Apulië, Sardinië, Sicilië en Campania, volgens sommigen de vroegste in dertig jaar. Vele boeren begonnen hun witte druiven te oogsten in het midden van augustus (een week vroeger dan in 1999). De rode variëteiten (Negroamaro, Mavasia Nera, Merlot, Cabernet Sauvignon) werden geoogst vanaf begin september (tien dagen vroeger dan in 1999). Door de hoge temperaturen is het suikergehalte in sommige druiven al goed voor een uiteindelijk (en overdreven) alcoholgehalte van 15 graden. Sommige boeren oogsten ’s nachts, om toch een zekere frisheid en aciditeit in de druiven te behouden. Volgens Francesco Taurino van de Dr. Cosimo Taurino wijnmakerij in Apulië is de kwaliteit van de oogst vergelijkbaar met 1994 en 1997, twee erg succesvolle jaren. Sommige wijnmakers vrezen dat de hoge suikergehaltes een negatieve invloed zullen hebben op de elegantie van de wijnen.

  • Centraal-Italië: Ook hier een nooit geziene vroege oogst door het hete weer, met dezelfde potentiële problemen als in het Zuiden: verbrande druiven en te hoge alcoholgehaltes. De producenten in Toscane en Veneto doen daarom nog geen voorspellingen over de kwaliteit. Het fruit is er, maar of dit ook tot elegante wijnen zal leiden is nog te vroeg om te zeggen. Op sommige plaatsen wordt bovendien tot vijftien procent minder geoogst dan vorig jaar. Als de kwaliteit goed is, zal er dus in elk geval een tekort zijn, wat de prijzen nog zal doen stijgen.

  • Chianti Classico: Een hagelstorm veroorzaakte op 31 augustus flinke schade in het Noordwesten van de Chianti Classico streek in Toscane. Onder andere “Antinori” werd getroffen: 50 procent van de druiven voor zijn Chianti Classico Riserva werd vernietigd. De druiven voor Tignanello en Solaia bleven gelukkig ongemoeid.

  • Noord-Italië: In Piemonte – waar ik vorige week op bezoek was – kreeg men de superoogst waarop men had gehoopt. Zowel de Barbera- als de Nebbiolo-druif (voor Barbaresco en Barolo) deden het voor de vijfde keer op rij uitstekend. In het Noordoosten (Friuli en Alto Adige) was de kwaliteit van de witte druiven zeer goed.