Familia Zuccardi Shiraz Cabernet Sauvignon Fuzion 2007

2007 Familia Zuccardi Shiraz Cabernet Sauvignon Fuzion – Argentinië, Mendoza (20/10/2008)
Argentinië is het grootste wijnland van Zuid-Amerika en de op vier na grootste wijnproducent ter wereld. Het wordt terecht de “ontwakende reus” van Zuid-Amerika genoemd. Gelegen ten oosten van Chili en net als Chili grenzend aan het uitgestrekte en indrukwekkende Andesgebergte, produceert het uiterst toegankelijke moderne wijnen. Argentinië: de (wijn)ster van de toekomst?
Is er onder de € 5 wel degelijke wijn te vinden? Dit is de vraag die vele mensen zich tegenwoordig stellen. Toch wel, de Familia Zuccardi Shiraz Cabernet Sauvignon fuZion 2007 is hier een mooi voorbeeld van. Hij is afkomstig uit de Mendoza. Dit is het belangrijkste wijnbouwgebied van Argentinië en gelegen aan de voet van de Andes.

Het is een zwoele, zuiderse, zomerse rode wijn met het nodige pit. Een fruitige wijn met opvallend veel rijp donker fruit (pruimen) gecombineerd met stevige zongerijpte tannines. De fuZion bestaat voor 70 % uit Shiraz en 30% Cabernet-Sauvignon. Syrah is een bekende druivensoort uit de Rhône-vallei, het thuisland van de Syrah. In Australië en ook in Argentinië noemen ze het de Shiraz. Net als in Australië combineren ze het er meer en meer met de Cabernet-Sauvignon. Deze druif heeft zijn roots in Frankrijk (Bordeaux) waar het voornamelijk samen met de Merlot het mooie weer maakt.

Schenk deze wijn zeker niet te warm. Een temperatuur van 16°C is het absolute maximum, want anders zal de alcohol de bovenhand nemen en zal de wijn te zoet en te “confituurachtig” (jammy) overkomen. Reserveer voor hem ook geen mooi plaatsje in je wijnkelder, want dat zou jammer zijn. Integendeel, hou hem in de buurt en ontkurk hem de komende maanden want dit is beslist geen bewaarwijn.

Deze fuZion past uitstekend bij gegrild vlees (lamskotelet, entrecôte met Provençaalse kruiden) en andere kruidige vleesgerechten (pepersteak). Gezondheid!

Verkrijgbaar bij Delhaize voor net geen 4 euro.