Boek en lezing over aristocratische wijncultuur

Hingene, 14 november 2008, 20 uur.
De wijnkelders van jonkheer Emile de Ryckman de Betz (1845-1882) zijn maar één van de voorbeelden van de aristocratische wijncultuur in de lange negentiende eeuw. Historicus Stijn Van de Perre (°1966), die in 2003 doctoreerde op een verhandeling over het fiscale beleid in België in de periode 1830-1914, schreef recent een hoofdstuk over de Belgische aristocratische wijnconsumptie in de 19de eeuw in het boek La noblesse à table, des ducs de Bourgogne aux rois des Belges / The Dining Nobility, from the Burgundian Dukes to the Belgian Royalty (Brussels University Press, 2008, eds. Paul Janssens & Siger Zeischka). Op 14 november 2008 geeft hij om 20 uur een lezing over hetzelfde onderwerp in Kasteel d’Ursel. Notaboekjes en inventarissen, menu’s en huishoudboeken schetsen een beeld van de plaats die wijn en champagne in de gastronomische beleving van de adel bekleedde. Maar ook het bredere plaatje levert boeiende inzichten op. Hoeveel wijn werd er in België geconsumeerd? Kwam die exclusief uit Frankrijk? Wie kon zich wijn veroorloven? Waar kochten zij hun voorraden in? Vanuit enkele gevalstudies vertrekt deze lezing op verkenning door het 19de-eeuwse wijnlandschap. Na de lezing word je uitgenodigd voor een degustatie in de spiegelzaal. Wijnhandel Bodegas zorgt er voor een mooi assortiment Franse wijnen.

Praktisch

Vrijdag 14 november 2008

Lezing om 20 uur en degustatie van 21 tot 22.30 uur

Kasteel d’Ursel, Wolfgang d’Urselstraat 9, 2880 Hingene (Bornem)

Toegang: 12 euro

Reservaties: kasteeldursel@admin.provant.be of 03 820 60 11.