Armando Parusso

De voorouders van de huidige Parusso’s waren nog kleine fruitboeren, en daar zijn ze duidelijk trots op, want in het proeflokaal hangt een oude foto uit de jaren twintig met de hele familie achter bergen perziken en abrikozen. En de kleine keuter op die foto is vader Armando, die serieus wijn begon te maken. Initieel verkocht hij de wijn en vrac, maar in 1982 bottelde hij zijn eerste eigen jaargang.
Nu heeft zoon Marco de leiding van het domein overgenomen samen met zijn zuster Titiana, die ons erg hartelijk heeft ontvangen.

Parusso is gelegen aan de Bussia-heuvel, in Monforte d’Alba, vlak naast het domein van Aldo Conterno. Op Bussia hebben zij 3 wijngaarden: Bussia Vigna Rocche, Bussia Vigna Munié en Bussia Vigna Fiurin. En natuurlijk hebben die allemaal hun eigen karakter. In deze Vigna-cuvées komt alleen het fruit van oudere stokken, de jeunes vignes gaat in de Barolo Piccolo Vigne. De gemiddelde leeftijd van de stokken is prima: 35 jaar op Munié en Rocche, 25 jaar op de andere velden.

Ondanks het duidelijk onderscheid tussen de verschillende Vigna’s, is de jaargang 2000 de laatste keer dat ze apart gebotteld worden. Vanaf 2001 steken ze alledrie samen in een cuvée Bussia. Titiana vertelde dat ze dit al enkele jaren hebben getest, met grote tevredenheid.

Naast Bussia bezitten ze ook nog een deel van de Mariondino wijngaard die in Castiglione Falletto is gelegen, en hebben ze net een nieuwe wijngaard gekocht en aangeplant, Mosconi geheten, die in Monforte d’Alba ligt. Die wijngaard is nu in zijn tweede oogstjaar, en wordt nu uitgebracht onder de appellatie Langhe (zie nota “Armando Parusso Langhe Bricco Rovella 2001”). Binnen 5 jaar komt de wijngaard mee in de Barolo Piccolo Vigne, en pas binnen 10 of 15 jaar mogelijk onder een eigen Vigna label. Afspraak in 2014?

Buiten een tiental rode cuvées maken ze ook een 100% Sauvignon Blanc, een van de betere witte wijnen uit Piemonte die ik al dronk.

Het domein is ook biodynamisch, en dat gaat nogal ver: zo wordt de botteling enkel gedaan bij het laatste kwartier van de maan, en gebeurt het snoeien van de wijngaard in de winter enkel bij nieuwe maan. Ik ben er persoonlijk niet zo van overtuigd dat dit het verschil zal maken, maar heb er ook niets op tegen, omdat biodynamische wijnboeren vaak erg intens en respectvol met hun veld en druiven bezig zijn, wat dan weer positief is.

Een andere eigenaardigheid betreft het verwerken van de druiven na de oogst: deze worden eerst 2 à 3 dagen in kleine manden gestockeerd in een koelkamer, blijkbaar om dit de ontritsing zou vergemakkelijken. De ‘twijgjes’ waar de druiven aan hangen worden dan soepeler en de druiven lossen makkelijker. Een bijkomende bonus is dat het dan ook makkelijker is om de verwerking te organiseren. Het is de eerste keer dat ik van een dergelijke praktijk hoor, maar als ik naar het resultaat in de fles kijk, lijkt het mij alvast geen kwaad te kunnen. Strikte voorwaarde is natuurlijk dat de druiven erg voorzichtig geoogst worden en ongekwetst in de koelkamer terechtkomen; anders zouden zij snel oxideren en het frisse fruit verliezen.

Armando Parusso Langhe Bianco Bricco Rovella 2001
Gemaakt van 100% Sauvignon Blanc, die 12 maanden op nieuwe eik lagert. Een deel van deze druiven komen van een wijngaard met een eerder noordelijke ligging, waar Dolcetto op geplant was maar die daar niet optimaal tot rijping kwam. Dus hebben ze daar Sauvignon Blanc op gegreft, want die noordligging kan juist voor mooie frisse zuren zorgen bij een witte wijn uit een eerder te warm klimaat zoals Piemonte. Mooie zuivere Sauvignon-neus, met pompelmoes en fijn hout, dat nooit dominant is. In de mond een prachtige frisheid, wat niet wil zeggen dat dit een licht wijntje is, integendeel. Goede concentratie, prachtige balans en erg lang. Heerlijk! 91/100

Armando Parusso Barbera d’Alba Superiore 2001
Mooie kerskleur. In de neus niet te veel hout, maar juist lekker zuiver fruit en kruidigheid. Knap! De mond is spijtig genoeg iets minder met iets te veel opdringerige Barbera-zuren. Spijtig. Maar toch nog 86/100.

Armando Parusso Langhe Nebbiolo 2002
Dit is 80% van alle Nebbiolo uit het miserabele jaar 2002. De overige 20% zit in een generieke Barolo cuvée. In dat jaar zijn dus (begrijpelijk) geen individuele vigna-cuvées gemaakt. De kleur van deze wijn is weinig intens. De 12 maanden nieuwe eik zijn iets te dominant in de neus, want het overheerst het fruit. De mond is fijn, geen harde tannines en opnieuw erg zuiver fruit (duidelijker in de mond dan in de neus). Is wel redelijk kort en komt zeker concentratie te kort. Niet echt slecht, maar zeker snel te drinken. 84/100

Armando Parusso Langhe Bricco Rovella 2000
60% Nebbiolo, 20% Barbera, 20% Cabernet Sauvignon. Dit zijn dus druiven van de laatst bijgekomen en recent aangeplante Mosconi wijngaard in Monforte d’Alba. 2000 is de laatste jaargang voor deze cuvée, want de Cabernet Sauvignon component verdwijnt er uit (zie volgende proefnota “Armando Parusso Cabernet Sauvignon 2001”). Niet zo donker, toch verbazend met die component Cabernet erbij. Het is duidelijk dat kleurextractie niet de grootste zorg is van de wijnmaker. Maar dat is niet noodzakelijk slecht. Mooie, sjieke neus met fijn donkerrood fruit (duidelijke Cabernet cassis), ceder en tabak. Mond is weliswaar nogal internationaal van stijl, maar met een goede lengte en zonder storende tannines. Knap! 92/100

Armando Parusso Cabernet Sauvignon 2001
Deze niet-verkochte cuvée laat Titiana Parusso ons speciaal proeven, eigenlijk om aan te tonen dat Cabernet Sauvignon het niet echt goed doet in hun wijngaarden. Dat heeft hen er toe doen besluiten om op de Cabernet wortelstokken een andere druif te gaan greffen – waarschijnlijk Nebbiolo. Deze component verdwijnt dus uit de Langhe Bricco Rovella (zie “Armando Parusso Langhe Bricco Rovella 2000”). Mooie kerskleur. In de neus een fijne pepertoets, kruidig, donker fruit. Mond is goed in balans en lang, maar een beetje unidimensioneel, en zonder veel complexiteit. Ook wat te hout gedomineerd. 86/100.

Armando Parusso Barolo Piccolo Vigne 2000
Mooie Barolo kleur (lichtjes oranje aan de rand). Neus is ook Nebbiolo getoetst, maar met nogal veel hout, wel eerder van het oudere soort. In de mond nogal vlot, niet erg complex maar wel rond en lekker. €24 ex domein. 87/100

Armando Parusso Barolo Mariongino 2000
De neus is een enorme stap omhoog. Subtieler, complexer, delicaat hout en zoet. Mond is fijn en toch krachtig met heerlijke rondeur, geen storende tannines. De finesse van deze wijn is echt opvallend. Erg mooi! 92/100

Armando Parusso Barolo Bussia Vigna Fiurin 2000
Iets gebalderde kleur. Neus nog complexer dan de “Armando Parusso Barolo Mariongino 2000” maar tegelijk ook een beetje moeilijker op dit moment. Het hout is ook nog niet geïntegreerd en stoort nog wat. De mond is enorm krachtig, goed gestructureerd, met duidelijk meer tannines die dan ook wel iets meer geduld gaan vragen dan voor de Mariongino. Meer een krachtpatser dan een ballerina. 92/100

Armando Parusso Barolo Bussia Vigna Del Rocche 2000
En weer een stap omhoog in de complexiteit. Het is wel allemaal Bussia, maar er is toch een duidelijk verschil tussen de verschillende Vigna’s. Profiteer er van om ze nog apart te degusteren; vanaf 2001 gaan ze allemaal in 1 Bussia cuvée. Het is te hopen dat het geheel groter is dan de delen! De neus toont is erg diep, met fijn hout dat helemaal niet stoort, krachtig en elegant, zuiver fruit. De mond is gewoonweg eindeloos, edel, zalig zoet, en lang, lang, lang. Zeer groot. 95/100

Armando Parusso Barolo Bussia Vigna Munié 2000
De neus is meer gesloten dan de “Armando Parusso Barolo Bussia Vigna del Rocche 2000”, maar toch wel nog krachtiger. Typische eerder klassieke Barolo aroma’s. De mond is weer prachtig loepzuiver fruit (toch wel een beetje een trademark van Parusso, dat pure fruit). De tannines zijn (natuurlijk) nog erg streng, maar zullen duidelijk geen probleem vormen. Nog grotere concentratie, maar nog meer geduld vereist. Absoluut prachtig! 95/100