Valdipiatta

{pictureref(, align:”left”)}”Het splinternieuwe hoofdkantoor van het Toscaanse wijnhuis Tenuta Valdipiatta ligt aan het einde van een stoffige landweg, 3,5 kilometer van het dorp Monte (richting Siena). De naam betekent letterlijk ‘platte valei’. Het domein bestaat sinds het begin van de jaren zeventig, maar werd vanaf 1990 verder uitgebouwd door spoorwegingenieur Giulio Caporali, bijgestaan door landbouwingenieur Lauretta Bernini en oenoloog Paolo Vagaggini. Het heeft dertig hectaren wijngaarden in eigendom die gelegen zijn in de “DOCG” Vino Nobile di Montepulciano en “DOC” Vino Rosso di Montepulciano. Op het moment van mijn bezoek (augustus 2001) bouwde Caporali een splinternieuwe fermentatiehal.


Jaarlijks wordt hier ongeveer 1200 hectoliter wijn geproduceerd, goed voor ongeveer zestigduizend flessen en zes verschillende wijnen. Het grootste deel (tweederde) is Vino Nobile, terwijl de rest bestaat uit Vino Rosso en rode en witte Vino da Tavola. Zoals vaak in Italië is dit méér dan zomaar tafelwijn, dadelijk meer hierover. Het domein produceert ook grappa en olijfolie (zes hectoliter, één liter per olijfboom, van de rassen Leccino, Moraiolo en Correggiolo). De aanplanting bestaat uit de klassieke rassen Prugnolo Gentile (een Sangiovese-kloon), Canaiolo Rosso en Mammolo voor de Vino Nobile en Rosso, naast Trebbiano Toscano, Malvasia Toscana, Grechetto en Cabernet Sauvignon voor de andere wijnen. De Vino Nobile Riserva en de IGT’s rijpen op nieuwe eik in Barriques van Nevers en Allier eik en gaan dan op grote vaten van Slavoonse eik, sommige van 5 hl, afkomstig uit de “Veneto”, waar het gebruik van dergelijke grote eiken vaten traditioneel is. De gewone Vino Nobile krijgt alleen hout van het tweede en derde jaar, en rijpt eveneens verder op de grote vaten. De Rosso krijgt twintig procent hout en rijpt voor de rest in inox.


Gaparoli experimenteert met Russische eik. Een aantal barriques van Seguin Moreau werden met deze eiksoort gemaakt. Het gebruik van Russische eik is volgens Caporali traditioneel sinds 1800 maar stopte na de Russische revolutie. Het domein heeft nu 280 barriques, die opgeslagen zijn in een indrukwekkende ondergrondse, grotachtige in tufarots uitgegraven kelder die er langs de buitenkant – heel toepasselijk, gezien het verleden van de eigenaar – uitziet als een spoorwegtunnel. In deze kelder waar de temperatuur constant 14 tot 15 graden celsius is, rusten ook voor minstens zes maanden de flessen.


De Vino Nobile Riserva is afkomstig van oude stokken, die door Carporali werden gered van het verval. Nieuwe wijngaarden werden beplant met speciale Prugnolo Gentile klonen die werden verfijnd door de associatie van wijnbouwers uit de streek.


Het domein stelt twaalf mensen te werk, een aantal dat tijdens het seizoen aangroeit tot 24 medewerkers. De eigenaars verhuren ook kamers aan toeristen.


Adres:


Tenuta Valdipiatta
Montepulciano
Siena


Tel. 0578/757930
Fax 0578/717037


Web: www.valdipiatta.it/
E-mail: valdipiatta@bccmp.com


Geproefde wijnen:


Valdipiatta Rosso di Montepulciano 1999; Valdipiatta Vino Nobile di Montepulciano 1998; Valdipiatta Vino Nobile di Montepulciano 1998; Valdipiatta Vino Nobile di Montepulciano Riserva 1995; Valdipiatta Vino Nobile di Montepulciano Riserva 1997; Trincerone 1997; Trincerone 1998.


Verkrijgbaar bij:


Licata; Doria.