Zestien Corton Charlemagne 2002 geproefd

corton charlemagne stripesOnze Euryanthe wijnproefgroep (10 personen, onder wie WijnIdee hoofdredacteur Jozef Schildermans en medewerkers Michiel Carpentier, Max Rive en Herwig Janssen, de auteur van dit verslag) kwam onlangs samen voor een zeer interessante, educatieve en leuke avond. Corton Charlemagne op de leeftijd van 7 jaar is te jong, maar met alle geruchten (en angst) voor voortijdige oxidatie (‘premox’) van heel wat Bourgognes moesten we onze kelders dringend controleren. Helaas, meer dan de helft van de wijnen vertoonde enkele grote gebreken … gewoon ongelooflijk. Er waren 4 wijnen die echt groot waren … maar dat hadden er veel meer moeten zijn, gezien het feit dat deze wijnen erg duur zijn. Het toont nogmaals aan waarom Bourgogne-wijn dikwijls een mijnenveld wordt genoemd.

Dit was een blinde proeverij.

Wijn 1: Wow, dit is superwijn: citrusvruchten en stro op de neus, zeer minerale wijn met een extreem lange afdronk. Heerlijke toast. Ik wist zeker dat dit Coche-Dury was … en het bleek om mijn wijn van de avond te gaan (‘wotn’). 97/100. Coche-Dury.

Wijn 2: Pech voor deze wijn dat hij volgde na de Coche-Dury. Minder evenwicht, reductieve stijl en een hint van oxidatie. 87/100. Tollot-Beaut.

Wijn 3: Geen zuivere wijn, wel zeer mineraal, maar licht gekurkt, jammer van deze fout. NR. Domaine de Vougeraie.

Wijn 4: Appelsap, plezier ontbreekt, oxidatief. NR. Chandon de Briailles.

Wijn 5: Rijke en exotische wijn, Californië stijl, maar met een goede zuurgraad, weelderig, duidelijk een domein dat zijn fruit laat plukt. 92/100. Domaine Pavelot.

Wijn 6: Medicinale neus, oxidatieve, droge finish, een slechte wijn. NR. Laleure-Piot.

Wijn 7: Aha, de tweede grote wijn van de avond: zeer lang en zuiver, kalkachtig, tekstboek Corton Charlemagne, nog zeer jong. 95 + / 100. Quintessence de Corton Charlemagne van Girardin.

Wijn 8: Gekurkt! Bonneau du Martray. (Jammer: 2 flessen die ik de afgelopen 3 weken proefde waren heerlijk … maar niet in een minerale stijl, de wijnen waren romig, vet en volledig op dronk.)

Wijn 9: Een zeer zuiver krijtachtige neus, zeer mineralig en lineair, zeer lang, grote Corton Charlemagne. 95/100. Morey Blanc. (Wat een verrassing: een van de wijnen van de avond was een van de minst dure: ik herinner me deze wijn gekocht te hebben van de knappe dochter van Morey voor niet veel geld.)

Wijn 10: Wow wijn, stro, krijt, kruidig, meer elegantie met minder dominerende zuurgraad, een van mijn favorieten. 96/100. Girardin.

Wijn 11: Zoete, oxidatieve neus … Terug naar de realiteit denk ik, vulgair, boterkaramel. NR. Louis Latour.

Wijn 12: Niet slecht, maar een bewerkte wijn, oninteressant, veel alcohol. 89/100. Lequin-Colin.

Wijn 13: Zeer licht van kleur, beladen met mineralen, goede balans, goede wijn. 91/100. Bouchard Père et Fils.

Wijn 14: Gouden kleur, boterkaramel: jawel, oxidatief; dit was waarschijnlijk ooit uitstekend, maar gaat nu snel bergafwaarts. NR. Henri Boillot. (Ik was geschokt toen de identiteit van deze fles werd onthuld. Ik heb nog nooit een slechte fles van Henri Boillot geproefd en proefde ten minste 10 verschillende Boillot’s uit 2002 een paar weken geleden: die proefden alle jonge en waren erg lekker. Wellicht een flesfout, of Corton Charlemagne de zwakke plek van dit domein.)

Wijn 15: Mooie kalkhoudende neus, nog zeer jong, tekstboek Corton Charlemagen. 92 + / 100. Roumier.

Wijn 16: Heerlijke wijn, volledig klaar, gouden kleur, kruidig. Ik denk niet dat dit nog gaat verbeteren, maar het is heerlijk nu. 93/100. Jadot.

We vroegen alle tien proevers om te stemmen voor hun persoonlijke top 4 … en bijna iedereen stemde voor dezelfde 4 wijnen. Het resultaat:

– Ex-aequo op de eerste plaats: Morey Blanc en Girardin.

– 2e plaats: Quintessence de CC Girardin.

– 3e plaats: Coche Dury.

De twee wijnen van Girardin deden het inderdaad heel goed.