Robert Parker zegent jaargang 2009

Robert Parker, the Deity of the Wine WorldIn zijn allereerste e-mailnieuwsbrief voor abonnees van eRobertParker.com is de invloedrijke Amerikaanse wijncriticus Robert Parker (links op de foto) zeer positief over 2009 in Frankrijk. Parker schrijft dat hij in dertig jaar dat hij in de herfst Frankrijk bezoekt nooit beter weer heeft gezien dan in de kritische oogstmaanden augustus, september en de eerste helft van oktober 2009. Bourgogne, Loire, Elzas, Bordeaux, de noordelijke Rhône en “wellicht” de zuidelijke Rhône mogen zich volgens Parker opmaken voor een “fenomenale” wijnjaargang. Alleen de droogte die sommige wijnstreken trof in de lente en de zomer van 2009 kan nog roet in het eten gooien en resulteren in ruwe tannines in de wijnen. “Maar dat zullen we pas zeker weten wanneer we de wijnen proeven in de lente van 2010,” aldus Parker. In dezelfde nieuwsbrief herhaalt Parker nog eens “dat je niet genoeg kunt kopen van jaargang 2007 in de zuidelijke Rhône”. Hij beschrijft ook  een blindproeverij van vijftien Bordeaux-wijnen van 2005 die hij tijdens de primeurweek in 2006 hoge scores meegaf. De proeverij bevestigt volgens hem de superieure kwaliteit van deze “verschrikkelijk dure” jaargang. Goed nieuws dus van het Parker-front voor de producenten van Franse kwaliteitswijnen, maar de consument die misschien omwille van de crisis dacht mooie koopjes te kunnen doen volgend jaar is er wellicht aan voor de moeite.