Medailles voor Nederlandse wijnen

Jekerdal_met_Wijngaarden.jpg foto WikipediaTijdens de Nationale Wijnkeuring van het Nederlandse Wijngaardeniersgilde en het Wijninstituut Nederland werden dit jaar 38 medailles aan Nederlandse wijnen uitgereikt. Dat is bijna meer dan een verdubbeling tegenover vorig jaar, toen 17 medailles werden uitgereikt. De kwaliteit van Nederlandse wijn ‘gaat er op vooruit’, zo concludeert onder andere De Telegraaf. Wijnhoeve de Houterd uit Schijndel (Noord-Brabant) maakte volgens de jury de beste rode wijn. Het Betuws Wijndomein uit Erichem maakte de beste witte wijn. De Reestlandhoeve uit Balkbrug won met zijn rosé. Aan de Nationale Wijnkeuring deden 43 wijngaarden mee. Zij leverden 118 wijnen in. De Nederlandse Nationale Wijnkeuring werd voor het eerst georganiseerd in 2004. Toen namen 37 wijngaarden deel, die 61 wijnen inzonden. Nederland telt volgens het Productschap Wijn zo’n 137 wijngaarden (vanaf 1000 vierkante meter), waarvan 64 van 1 hectare en groter. Het wijnbouwareaal telt 175 hectare.