Ch. des Arrieux Sauternes 2001

Château des Arrieux Sauternes 2001. 13%. In de neus sinaasappelzeste, marsepein, geconfijt geel fruit. Complexe mond, met geconfijt fruit, een hint van vanille en marsepein, maar niet te stroperig, met voldoende verfrissende zuren. Zeer geslaagde Sauternes uit een goed oogstjaar. Kan nu worden gedronken, maar ook nog enkele jaren bewaren. 92/100. Verkrijgbaar bij De Wijnwinkel in Mechelen voor 14,85 euro (stelde deze fles ter beschikking voor de proeverij). Goede prijskwaliteitverhouding voor een Sauternes van dit niveau. Ch. des Arrieux bestaat sinds 1872 en is in handen van dezelfde familie sinds vier generaties. De totale teeltoppervlakte beslaat 6,5 hectare en bestaat voor tachtig procent uit stokken die ouder zijn dan 35 jaar. De aanplant bestaat voor 70% uit Sémillon, 15% uit Muscadelle en 15% uit Sauvignon blanc. De Sauvignon wordt niet gebruikt voor de assemblage van de Sauternes. De wijn rust achttien maanden op Barriques van het tweede en derde jaar.