Casillero del Diabolo 2005

De Chileense wijnproducent Concha y Toro is de grootste wijnproducent van Chili. Hij exporteert zijn wijn voornamelijk naar de VS en West-Europa. Zijn Casillero del Diabolo Cabernet-Sauvignon is één van zijn betere wijnen. Het is een betaalbare rode wijn die qua prijs/kwaliteit verhouding door Decanter, een toonaangevend Brits wijnvakblad, uitgeroepen is tot één van de 50 beste Cabernet-Sauvignon wijnen ter wereld.

De Casillero del Diabolo, wat letterlijk kelder van de duivel betekent, komt uit de Maipo vallei, dat is het bekendste Chileense wijngebied. De hoogte, de koele wind van het Andesgebergte en de arme grond zorgen voor een zeer geschikt terroir. Terroir is een bijzonder moeilijk te vertalen begrip en is meer dan enkel de smaak van de bodem of de goede druivensoort op de beste grond. Je kan het omschrijven als het geheel van vele factoren, onder meer het (micro)klimaat, die ervoor zorgen dat de wijn net dat tikkeltje meer te bieden heeft.

Het resultaat van deze Casillero del Diabolo Cabernet-Sauvignon (2005) mag er best zijn: rijp en geconcentreerd fruit, voornamelijk kersen, cassis en pruimen. Een volle smaak waarin de zachte tannines, fruit en zuren goed in evenwicht zijn. Een kruidige afdronk aangevuld met een vleugje vanille maakt het plaatje helemaal rond. Lekker bij een entrecôte of een tournedos. Schenk hem rond de 17°C en drink hem zeker vóór eind 2008 leeg, want anders is hij over zijn hoogtepunt heen.

Luk Van dycke.

Te koop bij Delhaize.
Prijs: 6,99 Euro.