Château Coufran 2003

Het is veel te warm voor de tijd van het jaar. Klinkt ons bekend in de oren de laatste tijd. Of niet soms? Veel mensen herinneren zich zeker nog de warme zomer van 2003. Een tropische zomer zoals toen is beslist geen garantie op goede wijnen. Het is niet omdat het warm is dat je goede of zelfs betere wijnen zal krijgen. Integendeel, vaak zijn de wijnen dan overrijp en te zoet met een overdosis aan gestoofd fruit, ontbreekt het ze aan de nodige zuren, missen ze finesse en doen ze meer denken aan confituur dan aan wijn.

Gelukkig ondervond de Château Coufran (2003) hiervan allemaal geen last. Dit bekende domein uit de Haut-Médoc is een gerenommeerd wijnhuis, al jaren een gevestigde waarde en met genoeg ervaring om in bijzonder warme jaren zoals 2003 toch nog goede wijn te produceren. De Haut-Médoc maakt deel uit van de Bordeaux en Château Coufran ligt dichtbij het wereldberoemde Saint-Estèphe.

Château Coufran staat garant voor topkwaliteit. Zoveel is duidelijk. Het is een buitenbeentje, want dit is totaal géén typische Haut-Médoc wijn. Door zijn hoog percentage aan Merlot druiven (85%) aangevuld met 15% Cabernet-Sauvignon, doet dit eerder denken aan een Saint-Emilion of een Pomerol. Château Coufran wordt dan ook de Pomerol van de Haut-Médoc genoemd, want het is heel ongewoon in de Haut-Médoc om een dominantie te hebben van de Merlot druif. Normaal domineert de Cabernet-Sauvignon er.

Château Coufran (2003) werd een perfecte op eiken vaten gerijpte wijn met bijzonder soepele en smaakvolle tannines en een mooie structuur. Het fruit is heerlijk rijp en blijft toch fris in de mond blijft smaken. Een vleugje vanille en een zachte toets van chocolade ronden het geheel mooi af. Dit is géén bewaarwijn. Enkele jaren platte rust in je kelder zal hem zeker niet beter maken. Gegrild of gebraden rood vlees (rosbief) of vleesgerechten met saus (ossenhaas) kunnen probleemloos met deze Château Coufran gecombineerd worden. Smakelijk!

Te koop bij Colruyt.
Prijs: 13,95 Euro.