Argiano declassificeert Brunello 2003

Brunello di Montalcino-producent Argiano heeft beslist zijn Brunello 2003 te declassificeren. Dat meldt eigenares Contessa Noemi Marone Cinzano in een persbericht. De wijn zal op de markt gebracht worden als Il Duemilatre di Argiano (‘Argiano’s 2003’) en tien procent minder kosten dan normaal. Volgens Argiano betekent dit niet dat zijn Brunello 2003 niet uit honderd procent Sangiovese bestaat. De beslissing werd genomen uit commerciële (lees: financiële) overwegingen. ‘Given the philosophy that has always inspired us at Argiano, we are unable to stand back and wait for the events to take their course,’ schrijft de Contessa in haar persbericht. ‘Our foremost wish is to enable our faithful customers to enjoy our excellent wine this year as well. For this reason we will make a great sacrifice, one that is truly enormous for a winemaking company: we will declassify our top wine, our flagship.’ Tachtigduizend flessen van Argiano’s Brunello 2003 werden immers in beslag genomen door onderzoeksrechter Nino Calabrese, in het kader van een fraude-onderzoek naar geknoei met Brunello-wijnen. Andere producenten bij wie flessen in beslag zijn genomen, waaronder Antinori, Banfi en Frescobaldi, hebben nog niet beslist wat te doen. Door de trage werking van het Italiaanse gerecht kan het maanden of zelfs jaren duren eer de wijn weer wordt vrijgegeven. Het spreekt vanzelf dat dit een financiële aderlating betekent voor de betrokken producenten. De wijnen van Argiano worden in België ingevoerd door Licata. De Brunello 2003 die in april had moeten arriveren, zou volgens de Licata-site normaal 30,95 euro kosten (66,19 voor een magnum). Licata zal de gedeclassificeerde wijn echter niet invoeren en de draad weer oppikken met de 2004. Er is bij de importeur wel nog een kleine voorraad Argiano Brunello di Montalcino 2003 beschikbaar die aangekocht werd voor de blokkering. ‘We gaan de gedeklasseerde wijn niet invoeren omdat we geen energie willen steken om uit te leggen dat Argiano zelf beslist heeft hun wijn te deklasseren,’ zegt Laurent Licata. ‘Dat schept alleen maar verwarring.
We hebben nog 4 andere Brunello-producenten in ons assortiment, dus er zijn genoeg alternatieven om Brunello aan te bieden. Vanaf januari 2009 zullen we opnieuw Brunello di Montalcino van Argiano aanbieden. De 2004 is bijzonder geslaagd en we hopen dat alle heisa dan voorbij zal zijn.’