Bernard Margrez geeft wijn-‘journalisten’ Cartier-horloge cadeau

“Bernard Magrez”, de rijke bezitter van 35 wijndomeinen overal ter wereld, waaronder Ch. Pape Clement in Bordeaux, nodigde eind april vijftig wijnjournalisten uit op een luxe-‘persconferentie’ in het Parijse driesterrenrestaurant van Alain Ducasse. Ook de bekende acteur Gérard Depardieu was op het evenement aanwezig. Op het einde van het diner kregen alle aanwezige vijftig journalisten een horloge van Cartier cadeau met een waarde van omgerekend 1.700 euro. Een klein aantal journalisten heeft het horloge teruggestuurd, maar de meerderheid aanvaardde het cadeau zonder morren. Thierry Desseauve, een van Frankrijk’s bekendste wijncritici, verklaarde aan Wein-Plus.de dat het ‘cadeau zijn mening over de wijnen van Magrez niet kon beïnvloeden’. De Franse website Bakchich steekt de draak met de ‘journalisten’ die het cadeau wel aanvaardden. Het is onbekend of er ook Belgische journalisten op de persconferentie aanwezig waren (tips altijd welkom!). Beroepsjournalisten met een officiële Belgische perskaart mogen dergelijke cadeaus namelijk niet aanvaarden, of lopen de kans hun accreditatie te verliezen als ze dat toch doen.