Wijnsporen gevonden in antieke amforen uit Bosnia-Herzegovina

Amforen van meer dan 2.200 jaar oud die recent werden opgegraven uit een moeras in Bosnia-Herzegovina bevatten mogelijke sporen van wijn. Dat meldt het Bosnische nieuwsagentschap FENA. Archeologen leggen de resten bloot van een Illyrisch schip, de eerste keer ooit dat resten van een dergelijk schip werden ontdekt. Het schip vervoerde vermoedelijk wijnamforen. De ontdekking werd einde maar gedaan in Desilo, een plaatsje nabij Capljina in het zuiden van Bosnië. De resten van het schip bevonden zich 38 cm onder water in het Hutovo Blato moeras. De Illyrische schepen waren op weg van de Adriatische zee via de Neretva-rivier om goederen af te leveren in het binneland van de Balkan. De Illyriërs waren de eerste bewoners van wat nu Bosnia-Herzegovina is, lang voor de Romeinen de streek koloniseerden.