Communiewijn verbannen uit Nieuw-Zeelandse gevangenissen

Communiewijn is niet langer toegelaten in de Nieuw-Zeelandse gevangenissen. De Nieuw-Zeelandse Corrections Act uit 2004 verbiedt alle drugs in gevangenissen, maar voor communiewijn werd tot nu toe een uitzondering gemaakt. Volgens de Nieuw-Zeelandse bisschoppen discrimineert de nieuwe maatregel tegen de katholieke gevangenen. Een woordvoerder van de Nieuw-Zeelandse Kerk zegt in de zondagskrant Sunday Star Times dat er tijdens katholieke missen slechts een kleine hoeveelheid wijn wordt gebruikt en dat er geen misbruik is van miswijn in de Nieuw-Zeelandse gevangenissen. Illegale drugs en zelfgestookte alcohol vormen wel een probleem. In 2005 namen de Nieuw-Zeelandse gevangenisautoriteiten 92 voorraden alcohol in beslag die de gevangenen stiekem hadden gestookt met voedselresten.

Update 20/5/07: Het verbod op communiewijn in de Nieuw-Zeelandse gevangenissen is opgeheven, na protest uit verschillende hoeken over ‘te verregaande politieke correctheid’.