Rudolf Müller Riesling Classic 2006

Duitsland is een wijnland! Sommige mensen beginnen nu al hun wenkbrauwen te fronsen bij deze gedachte. Onterecht overigens, want Duitsland is op culinair gebied meer dan enkel bier, schnaps en braadworst. Duitsland is een wijnland vol verrassingen. Hoewel ze nog te kampen hebben met hun eerder negatief wijn imago, maakt men er bijzonder goede wijn. Neem nu de Riesling. Waar anders ter wereld maakt men betere Riesling dan in Duitsland? Deze edele witte druif is voor veel wijnliefhebbers veruit de beste druif die er bestaat. Een ondergewaardeerde druivensoort, zoveel is zeker.

Al vanaf de Romeinse tijd doen ze aan wijnbouw in Duitsland. Vooral in de dalen van de Rijn en Moezel is de wijnbouwactiviteit het hoogst, omdat er – door de beschutting in de dalen- een goed microklimaat heerst.

Deze Rudolf Müller Riesling Classic (2006) is een zeer heldere witte wijn die uit de Pfalz komt, dat is in het noordwesten van Duitsland, ten oosten van de – bij ons iets meer bekende- Moezel. De Pfalz is een warm gebied, het wordt ook wel het Toscane van Duitsland genoemd, want in het gebied groeien zelfs amandelen, vijgen en citroenen!

De Riesling is een druif waar zoet en zuur een perfect uitgebalanceerd evenwicht vormen. Van Riesling maakt men zowel zoete als droge witte wijnen. Eén ding hebben ze altijd gemeenschappelijk, of ze nu zoet of droog zijn, een goede dosis zuren maakt de wijn steeds aangenaam om drinken en geeft hem het nodige bewaarpotentieel mee. Rudolf Müller maakte van deze Riesling Classic (2006) een droge frisse, zuivere, witte wijn. Een lekkere geur van citrusfruit (limoen) en appel in de neus zetten zich rustig voort in de mond. Dit geurenpallet wordt gecombineerd met een subtiele honingtoets die af en toe de kop komt opsteken. Een elegante frisfruitige afdronk is dan ook de apotheose van dit spektakel.

Hij past goed bij de Chinese keuken: ik dronk hem bij gewokte groenten en dat was best lekker. Omdat deze wijn een fris karakter heeft, kan je hem ook gewoon drinken als aperitief. Als je zijn prijskaartje erbij neemt, dan is dit zonder enige twijfel een topper in zijn categorie.

Te koop bij Colruyt (3,65 Euro).