Elzas

Aan dit artikel werkte ook Luc Van dycke mee.

De Elzas (Alsace), in het noordoosten van Frankrijk, is een waar paradijs voor gastronomen en levensgenieters. In deze pittoreske regio heerst een microklimaat: het is er droog, zonnig en warm door de bescherming van de Vogezen. Dit is eenvoudig te verklaren aangezien de Elzas op de oostelijke hellingen van de Vogezen ligt, terwijl de wolken uit het westen komen. Doordat deze moeten stijgen om over de Vogezen te komen, koelen ze af waardoor ze hun neerslag grotendeels verliezen.

De hoofdstad van de Elzas, Colmar, telt tot 2000 zonne-uren per jaar. Dit is evenveel als Perpignan of Nice in het uiterste zuiden van Frankrijk. Met minder dan 500 mm neerslag per jaar is Colmar zelfs de tweede droogste stad van Frankrijk. Opvallend is dat wijngaarden in de Elzas in een strook van 120 kilometer lang liggen, maar nergens breder zijn dan 4 kilometer! In tegenstelling tot wat in Frankrijk gebruikelijk is, worden in de Elzas –net zoals in Duitsland dit het geval is- de wijnen niet genoemd naar de naam van de streek maar naar de druif waarvan ze gemaakt zijn. De namen van de druivensoorten staan er in grote letters op het etiket.

In de Elzas produceren ze hoofdzakelijk witte wijn, met uitzondering van de Pinot Noir die een rode wijn is (die fris gedronken wordt). In de Bordeaux is de naam van het Château de grote blikvanger, in de Champagne is dat het merk, maar in de Elzas is dat zonder twijfel het druivenras. Ietwat speciaal voor Frankrijk worden de meeste Elzaswijnen van één enkele druif gemaakt, monocépages heet dat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de meeste Nieuwe Wereld wijnen, moeten de monocépages uit de Elzas werkelijk voor 100% van de vermelde druif gemaakt zijn. Met Nieuwe Wereld verwijst men naar de wijnlanden buiten Europa zoals: Australië, Chili, Nieuw-Zeeland, de VS en Zuid-Afrika.

Door de noordelijke ligging en de bijbehorende relatief lage temperatuur kunnen de druiven in de Elzas heel langzaam rijpen. De pluk begint pas in oktober en kan tot in november duren.

De toegelaten druivenrassen zijn: Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat d’Alsace, Tokay Pinot Gris, Pinot Noir en Gewurztraminer.

De AOC‘s zijn: AOC Alsace, AOC Alsace Grand Cru
en AOC Crémant d’Alsace. Specifieke vermeldingen zoals Vendanges Tardives (late oogst) en Sélections de Grains Nobles (selectie van edelrotte druiven) zijn ook toegelaten.

Officiële website van de Conseil Interprofessionel des Vins d’Alsace (CIVA): http://www.vinsalsace.com/ (De site is ook in het Nederlands beschikbaar.)

Geproefde wijnen: Gebruik de zoekfunctie en zoek naar ‘alsace’.