Domaine Loew Gewürztraminer Cormier 2004

De Elzas, in het noordoosten van Frankrijk, is een waar paradijs voor gastronomen en levensgenieters. In deze pittoreske regio heerst een microklimaat: het is er droog, zonnig en warm door de bescherming van de Vogezen. Dit is eenvoudig te verklaren aangezien de Elzas op de oostelijke hellingen van de Vogezen ligt, terwijl de wolken uit het westen komen. Doordat deze moeten stijgen om over de Vogezen te komen, koelen ze af waardoor ze hun neerslag grotendeels verliezen.

De hoofdstad van de Elzas, Colmar, telt tot 2000 zonne-uren per jaar. Dit is evenveel als Perpignan of Nice in het uiterste zuiden van Frankrijk. Met minder dan 500 mm neerslag per jaar is Colmar zelfs de tweede droogste stad van Frankrijk. Opvallend is dat wijngaarden in de Elzas in een strook van 120 kilometer lang liggen, maar nergens breder zijn dan 4 kilometer! In tegenstelling tot wat in Frankrijk gebruikelijk is, worden in de Elzas –net zoals in Duitsland dit het geval is- de wijnen niet genoemd naar de naam van de streek maar naar de druif waarvan ze gemaakt zijn. De namen van de druivensoorten staan er in grote letters op het etiket.

In de Elzas produceren ze hoofdzakelijk witte wijn, met uitzondering van de Pinot Noir die een rode wijn is (die fris gedronken wordt). In de Bordeaux is de naam van het Château de grote blikvanger, in de Champagne is dat het merk, maar in de Elzas is dat zonder twijfel het druivenras. Ietwat speciaal voor Frankrijk worden de meeste Elzaswijnen van één enkele druif gemaakt, monocépages heet dat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de meeste Nieuwe Wereld wijnen, moeten de monocépages uit de Elzas werkelijk voor 100% van de vermelde druif gemaakt zijn. Met Nieuwe Wereld verwijst men naar de wijnlanden buiten Europa zoals: Australië, Chili, Nieuw-Zeeland, de VS en Zuid-Afrika.

Door de noordelijke ligging en de bijbehorende relatief lage temperatuur kunnen de druiven in de Elzas heel langzaam rijpen. De pluk begint pas in oktober en kan tot in november duren. De beroemdste witte druivensoort uit deze regio is zeker de Gewürztraminer. Gewürz is Duits voor kruidig, wat ook de sterkste eigenschap van deze variëteit is. Mede daardoor maakt het de wijn wel minder geschikt om als aperitief te drinken. Veel mensen die deze wijn voor het eerst proeven, denken soms aan een gearomatiseerde wijn. Het is een druif met een heel geparfumeerd aroma. Eens je geroken hebt aan een Gewürztraminer vergeet je dit nooit meer. Meestal herken je er tropisch fruit in zoals lychees.

Deze witte wijn wordt gemaakt in Westhoffen, het meest noordelijke deel van de Elzas. Etienne Loew nam er 10 jaar geleden het domein van zijn ouders over. Met succes overigens, want deze gedreven dertiger geeft een eigen ziel mee aan zijn wijnen. Hij is echt gepassioneerd door wijn. Zijn Gewürztraminer Cormier (2004) is daar een typisch voorbeeld van. Alles wat een goede Gewürztraminer moet hebben, zit in deze wijn: intense aroma’s van tropisch fruit, een toets van rijpe druiven en rozijntjes en uiteraard de kenmerkende kruidige geur die bij elke goede Gewürztraminer hoort.

Door zijn uitgesproken aroma is deze Gewürztraminer een ideale begeleider van de meeste gerechten uit het Verre Oosten. Ik dronk hem bij een Chinese vlees- en groetenschotel met een currysausje. Zeker een aanrader. Je kunt hem ook gerust serveren bij een stukje kaas: Munsterkaas of blauwe kaas vormen hier een ideaal gezelschap. Smakelijk!

Domaine Loew Gewürztraminer Cormier 2004 is te koop bij
LeVinGu, Terheidestraat 1, 1560 Hoeilaart. Prijs: 10,98 Euro.