Franse wijnboeren zwemmen in de onverkochte wijn

Cijfers van ONIVINS, het Office National Interprofessionel des Vins, tonen treffend de diepte van de Franse wijncrisis. Franse wijnboeren zwemmen in een plas van 38,4 miljoen hectoliter onverkochte wijn, een stijging van 18,6% in vergelijking met 2004 en van 13% over de laatste vijf jaar. Alle regio’s zijn getroffen en worden getroffen door stijgingen van de wijnvoorraad van tien procent of meer. Alleen in Champagne (+6%) en Aquitaine (+9%) is de voorraadstijging minder erg. Vooral het zuiden van Frankrijk is getroffen. De voorraad onverkochte wijn in Languedoc-Roussillon steeg spectaculair met 2 miljoen hectoliter. Oorzaken zijn de recordoogst van 2004, de dalende wijnconsumptie in Frankrijk zelf en de problemen die de Fransen hebben om hun wijn verkocht te krijgen in het buitenland. Experten denken dat de problemen nog zullen verergeren omdat het er naar uitziet dat ook in 2005 een recordhoeveelheid wijndruiven zullen worden geoogst.